Otkupna cena jabuka pala na tri dinara

FOTO: Pixabay
  • 10.11.2018

  • 09:13

  • Novosti

  • 0

Otkupna cena jabuka, ovih dana je u smederevskom i vršačkom kraju, "pala" na bagatelnih tri do pet dinara za kilogram.

Upravo zato su mnogi voćari odustali od branja, koje kako kažu, košta više od samog ploda. Ovako nisku otkupnu cenu, kažu voćari, ne pamte poslednjih deset godina.

Uzgajivači jabuka iz Vršca i Bele Crkve ovu godinu će pamtiti kao najgoru. Jedva su uspeli da podmire troškove proizvodnje, a kada je došlo vreme za berbu - kolaps. Nafta je od prošle godine poskupela za 20 dinara po litru, cena gajbe viša je za četiri dinara, dok je otkupna cena jabuka najniža u poslednjih 13 godina. 

Pritom, ni izvoz prve klase u Rusiju još nije krenuo, zbog čega su mnogi prinuđeni da kvalitetan rod prodaju kao industrijski proizvod i to po mizernim cenama. Prva klasa jeftinija je nego što je prošle godine koštala industrijska jabuka, i iznosi tek 20 dinara. S druge strane, industrijska se trenutno prodaje za tri i po do četiri dinara po kilogramu, što je za dinar manje nego pre samo mesec dana. Sa takvim cenama ne mogu da pokriju ni najosnovnije troškove, jer berače plaćaju dva dinara po kilogramu, a tu su i troškovi transporta, klasiranja... 

"U ovo vreme, prošle godine, prvoklasna jabuka koštala je između 45 i 50 dinara", ispričao je Stanislav Ivkov, voćar iz sela Izbište, koji na lageru ima 400 tona kvalitetne jabuke. - Sada, osim što su cene niske, niko neće ni da je kupi. Ja nisam prodao ni kilogram. Svi koji su bili u mogućnosti voće su lagerovali u hladnjačama, dok ih ostali stavljaju u ambare, pod nadstrešnicom, gde su počele da se kvare, jer su temperature visoke, prenose Večernje novosti.
pošaljite komentar

Nema komentara