Vesti iz zemlje

01.02.2019. 15:36

Autor: Nacionalna akademija za javnu upravu

Peto izdanje Ukusa Francuske u Srbiji zakazano je za 21. mart

Jubilarno, peto izdanje Ukusa Francuske zakazano je za četvrtak, 21. mart 2019. godine, odnosno za celu sedmicu, između 18. i 24. marta
Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru menije inspirisane francuskom gastronomijom. 
Ovo jubilarno peto izdanje biće u znaku „društveno odgovorne“ gastronomije. Od restorana se očekuje da tog dana ponude svojim gostima menije koji su pripremljeni u skladu sa imperativima savremenog doba, a to su poštovanje i zaštita prirode i zdravi obroci. 
Očekuje se učešće 5000 šefova koji će promovisati lokalne proizvođače i proizvode koji su uzgojeni ili spravljeni tako što štite životnu sredinu.
Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista  Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru – istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000. 
Međutim,  gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. 
Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i svoju i francusku tradiciju kao inspiraciju.
Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.
Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, prilažući uz prijavu i predlog svog menija. 
Međunarodni žiri, sastavljen od najvećih svetskih šefova, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu. 
Više informacija potražite na sajtu https://uk.france.fr/en/campaign/gout-france-good-france
U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2018, sa nama je bilo sedamnaest restorana iz Srbije. 
Francuske ambasade u celom svetu podržavaju lokalno projekat. Na restoranima je da, za sada, osmisle meni i da se prijave online pre isteka roka. Restorani koji su već učestvovali koriste staru šifru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.