Vesti iz zemlje

07.02.2019. 10:08

Beta

Autor: Direktor KC Niš

Potpisan ugovor sa savetnikom za prodaju Komercijalne banke

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je ugovor o konsultantskim uslugama s konzorcijumom koji predvodi investiciona banka Lazard.

Konzorcijum čine i KPMG Srbija i advokatska kancelarija „Prica i partneri“, za pružanje savetničkih usluga za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku. 

Ugovor su, pored ministra finansija, potpisali ispred kompanije Lazard Jorg Asmusen, u ime KPMG-a Uroš Ačanski, a ispred advokatske kancelarije „Prica i partneri“ Danica Gligorijević, saopštilo je Ministarstvo finansija. 

Srbija je vlasnik 41,75 odsto akcijskog kapitala Komercijalne banke, a glavni zadatak traženog savetnika je analiza poslovanja banke, analiza tržišta, kao i sprovodjenje budućeg postupka za izbor partnera u banci u skladu sa izabranom metodom. 

U roku za dostavljanje ponuda, do 12. novembra 2018. prispelo je 14 izjava o zainteresovanosti, a komisija Ministarstva finansija je posle detaljne analize odlučila da zahtev za dostavljanje ponude pošalje na adresu šest renomiranih investicionih banaka. 

Rok za podnošenje ponuda bio je 3. decembar 2018. godine, a svoje ponude dostavile su kompanije Lazard Freres, Rothschild i ING Bank. 

Ministarstvo je navelo da je finansijski savetnik biran na osnovu kvaliteta i cene. Tehničke ponude su otvorene 3. decembra, posle čega je utvrđeno da su sve tri ponude prošle tehnički prag, i u prisustvu predstavnika svih ponudjača pristupilo se otvaranju finansijskih ponuda 13. decembra 2018. godine. 

Na osnovu kriterijuma iz konkursne dokumentacije kao najuspešnija ponuda ocenjena je ponuda Lazarda, koja nastupa u konzorcijumu sa KPMG Srbija, i advokatskom kancelarijom „Prica i partneri“. 

Ministarstvo finansija navodi da će posle potpisivanja ugovora s Lazardom, uslediti analiza finansijskog položaja banke i priprema svih dokumenata za raspisivanje tendera za pronalaženje zajedničkog partnera. 

Savetodavnim programom Instrumentom za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument), koji je Srbija potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom, predviđeno je da objava tendera bude do kraja juna. 

Ugovor s novim strateškim partnerom za Komercijalnu banku trebalo bi da bude potpisan do kraja godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.