Vesti iz zemlje

26.11.2018. 18:24

NE

Autor: Kajl Skat, ambasador SAD-a

Predstavljeni privredni potencijali Grada Novog Sada

Prednosti koncepta javno-privatnog partnerstva

Grad Novi Sad organizovao je u Privrednoj komori Srbije događaj na kome su gostima predstavljene  privredne aktivnosti i investicioni potencijali Novog Sada.

Na događaju se govorilo o ekonomskoj klimi i privrednim aktivnostima Grada Novog Sada, o mogućnostima investiranja u grad, zatim o Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu.

Takođe, održana je i prezentacija Neobavezujućeg javnog poziva za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za upravljanje i unapređenje poslovanja JP Sportski i poslovni centar Vojvodina, a prezentovan je i objekat JP Sportski i poslovni centar Vojvodina i parcele gradskog građevinskog zemljišta (tehnički i drugi podaci).

Prisutnima se obratila Adrijana Mesarović, pomoćnica Gradonačelnika Novog Sada, koja je istakla da je Grad Novi Sad prepoznao koncept javno-privatnog partnerstva, mogućnosti i benefite koje ovakav model finansiranja nosi sa sobom, u vezi sa, pre svega, finansiranjem infrastrukturnih projekata, velikih regionalnih projekata, kao i onih koji se odnose na pružanje određenih javnih usluga.

„Ono što je jako važno za koncepte javno-privatnog partnerstva jeste da oni uključuju elemente koji su važni za održivost, pre svega, dugoročnih projekata“, rekla je Mesarović.

„Grad Novi Sad će uvek biti kontrolor određenih usluga koje će pružati sam privatni partner, odnosno investitor. Važno je što dolazi do sve većeg interesovanja i potrebe za konceptom javno-privatnog partnerstva. U dosadašnjoj praksi Komisija za javno-privatno partnerstvo je pregledala i ocenila više od stotinu projekata, a pozitivno mišljenje je dala na 91 predlog projekta, od javnog gradskog i prigradskog saobraćaja, preko rekonstrukcije javne rasvete izgradnje lokalne infrastrukture, pružanja medicinskih usluga, grejanja u školama…“, izjavila je Andrijana Jovanović, predstavnica Vlade RS, iz Komisije za javno-privatno partnerstvo Republike Srbije.

Predstavljeni su i projekti finansirani od strane Evropske investicione banke u saradnji sa Pokrajinskom Vladom, Gradom Novim Sadom i Republikom Srbijom.

„Evropska investiciona banka je od 2001. godine uložila oko 5,3 milijarde evra u projekte u Srbiji, preko 450 miliona evbra vrednih projekata je potpisano u 2018. godini, dok je u poslednje četiri godine finansirano više od 350 projekata lokalne samouprave. Samo u infrastrukturu AP Vojvodine je za poslednjih deset godina uloženo preko 150 miliona dolara, a planira se još 50 miliona evra ulaganja u narednom periodu“, rekla je Dubravka Negre, direktorka EIB za Zapadni Balkan. 

Goran Sečujski, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, predstavio je prezentaciju u vezi sa osnovnim parametrima privrede Novog Sada, uz statističke podatke, uključujući i podatke o Top 10 projekata po vrednosti, u okviru Strategije održivog razvoja, a nakon toga je predstavljena i prezentacija javnog poziva za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za upravljanje i unapređenje poslovanja Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ u Novom Sadu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.