Vesti iz zemlje

13.11.2018. 12:09

Danas

Autor: Analitičar Dragovan Milićević

Realna vrednost Kopernikusa oko 37,5 miliona evra

Analitičar Dragovan Milićević

Analitičar Dragovan Milićević, bivši državni sekretar Ministarstva trgovine ocenio je da je realna vrednost Kopernikusa oko 37,5 miliona evra, prenosi list Danas.
Milićević je izneo tu procenu, piše Danas, na osnovu finansijskih izveštaja Kopernikusa, kretanja na tržištu telekomunikacionih usluga, kao i uporedne prakse u preuzimanju sličnih kompanija u svetu.
Vrednost se, kaže Milićević, procenjuje na osnovu stope rasta tržišta i usluga na kom kompanija posluje, stopa rizika poslovanja, troškova kapitala, projektovane stopa rasta i drugom.
Kada se Kopernikus poredi sa 21 sličnom evropskom kompanijom, proizilazi da je njegova vrednost daleko manja od skoro 200 miliona evra, koliko je plaćen prilikom preuzimanja od Telekoma Srbija, piše Danas.
Prema podacima Regulatornog tela za telekomunikacije, ukupno tržište u ovoj oblasti prošle godine je bilo vredno 264,7 miliona evra. A prema očekivanim kretanjima gotovinskih tokova, odnosno zarađivačke sposobnosti preduzeća u narednih 10 godina, Milićević je utvrdio da je sadašnja vrednost Kopernikusa oko 4,5 milijardi dinara, odnosno 37,5 miliona evra.
„Ekonomski rezon ove transakcije ne postoji“, zaključio je Milićević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.