Vesti iz zemlje

07.11.2018. 13:28

Beta

Autor: Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora

Srbija da ubrza reforme i pregovore o pristupanju EU

Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora

Srbija je protekloj godini nastavila stabilan ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost ali nije dovoljno da se ostvari cilj – potpuno održiva i konkurentna poslovna klima, jaka privreda koja može da parira razvijenim tržištima i visok životni standard, izjavila je predsednica Saveta stranih investora u Srbiji Jana Mihajlova.
Ona je na godišnjem predstavljanju Bele knjige FIC-a, u kojoj su preporuke za popravljanje poslovne klime u Srbiji, rekla da je potrebno da Srbija ubrza reforme i pregovore o pristupanju EU, kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU.
Istakla je da su tri ključna očekivanja FIC-a od Vlade Srbije – ostvarenje održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno provatizacija i korpotivizcaija državnih preduzeća), unapređenje primene zakona, pre svega u oblasti poreza, i obzbeđenje veće transparentnosti u javnim konsultacijama sa foskuom na ferorme u osam prioritetnih oblasti.
Te oblasti su porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekrentine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane i opšti pravni okvir sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.
Četiri oblasti koje su u novoj Beloj knjizi sa najboljim učinkom jesu građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.
Od osam prioritenih tema radne grupe FIC-a i Vlade Srbije za spovođenje preporuka Bele knjige samo su nekretnine i izgradnja i inpekcijska kontrola zabeležile vidljiv napredak.
Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju zabeležile su umeren napredak, dok ključne oblasti, poput poreza, radnig prava i bezbednosti hrane, nisu imale napredak.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.