Vesti iz zemlje

27.11.2018. 09:12

B92

Autor: Dušan Bajatović

Srbija se sprema za izgradnju Turskog toka

Dušan Bajatović

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da se Srbija priprema za izgradnju Turskog toka i da se sve radi u skladu sa evropskim pravilima.
Bajatović je za Prvu TV kazao da je od Agencije za energetiku Srbije već zatražena dozvola za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju i da je sada taj projekat pred Energetskom zajednicom koja ima rok od 60 dana da se o tome izjasni. 
„Sve je spremno za izgradnju tog gasovoda“, kazao je Bajatović. 
Na konstataciju da je tako bilo spremno i za Južni tok pa je projekat propao, Bajatović je kazao da je ogromna razlika. 
„Ogromna je razlika, Južni tok se realizovao na osnovu međudržavnog sporazuma, sada sve što se radi radi se po srpskom Zakonu o energetici koji je u sebe implementirao sva pravila Trećeg energetskog paketa, papiri su tako urađeni da odluka ne može biti negativna“, kaže direktor Srbijagasa. 
Bajatović je kazao da nema razloga da strepimo od profesionalnih izazova u vezi tog projekta, a ako pričamo o političkim to bi onda značilo da Severni tok 2 može a zemlje jugoistočne Evrope koje bi trebalo da imaju povećanje potrošnje, mi smo osuđeni da nemamo takvu mogućnost. 
Bajatović je kazao da je velika razliku u odnosu na Južni tok i to što je prva cev Turskog toka kroz Crno more postavljena a druga cev koja bi trebalo da dovede gas od obale Turske preko Bugarske, Srbije, Mađarske do Slovačke ili eventualno Austrije suštinski je prošla polovoinu rutu kroz Crno more na 2.200 metara. 
„Gasprom i Bitir su potpisali 130 kilometara kopnenog dela, Bugari se spremaju da grade prvih 40 kilometara, oko 15. decembra ćemo mi i bugarska strana raspisati obavezujuće zakupe kapaciteta da vidimo kolika je zainteresovanost. Prethodna studija je pokazala da ima više nego dovoljno interesenata za 15.000 metara kubnih koliko će gasa biti dostavljano kroz tu cev“, naveo je Bajatović. 
On je kazao da radimo projektovanje i u budžetu se vidi da su obezbeđena sredstva za dokapitalizaciju zajedničke kompanije i istakao da je Srbija spremna da izgradi tu novu gasnu infrastrukturu u Srbiji koja će biti deo unutrašnjeg transportnog sistema. 
Bajatović kaže da je plan da Turski tok kroz Srbiju bude završen 2020. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.