Vesti iz zemlje

06.02.2019. 11:56

RTV

Autor: Direktor KC Niš

Studenti iz Novog Sada osmislili digitalnu hranilicu za stoku

Mladi studenti iz Srbije osmislili su automatsku hranilicu za stoku povezanu na aplikaciju za mobilne uređaje, preko koje će poljoprivrednici upravljati sistemom prehrane stoke.
Jedan od članova tima koji je osmislio ovu inovaciju Lazar Potrebić, student Fakulteta tehničkih nauka, sa smera inženjerstvo objašnjava da su svi članovi njegovog tima iz manjih mesta u Vojvodini. Oni su u skladu s tim i razvili svoje tehnološko rešenje. 
Softver automatski dozira hranu
Potrebić kaže da je ideja tima da unapredi i dodatno razvije automatsku hranilicu za stoku, koja već postoji na principu pokretne trake. Međutim, njihova hranilica će se od postojećih razlikovati po tome što će joj biti dodat softver koji će automatski dozirati hranu na osnovu različitih parametara: težina životinje, starost, temperatura i vlažnost vazduha, itd. Na taj način bi trebao da bude rešen problem koji u današnje vreme postoji, a reč je o rastu ljudske populacije i nedostatku hrane.
Privrednici iz Amerike zainteresovani za ovu inovaciju
Lazar Potrebić ističe da su privrednici iz Sjedinjenih Američkih Država, nedavno posetili novosadski FTN, pokazavši veliko interesovanje za ovaj proizvod. Tom prilikom su studenti dobili poziv da dođu u Ameriku i tamošnjim farmerima predstave svoju ideju. Ipak, za realizaciju tog poziva za sada tima nema dovoljno novca.
Automatska hranilica je samo jedno od inovativnih rešenja, koje su osmislili studentski i srednjoškolski timovi iz naše zemlje koji će se takmičiti u kategoriji za Najbolju srednjoškolsku i studentsku inovaciju u 2019. godini.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.