Vesti iz zemlje

27.09.2019. 16:41

N1, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

U Banatu i fabrika guma i sirovina za gume

Zrenjanin, grad u Banatu, uz fabriku za proizvodnju guma u vlasništvu kineske kompanije Šandong Linglong dobiće i fabriku za proizvodnju sirovina za gumarsku industriju koju će graditi takođe kompanija iz istoimene kineske provincije Šandong.

Naime, Ministar privrede Goran Knežević i predstavnici kineske kompanije Šandong Jangu Huatai Kemikal potpisali su u Zrenjaninu memorandum o razumevanju na osnovu kog će ta kompanija uložiti između 30 i 40 miliona evra u izgradnju fabrike koja će proizvoditi sirovine za industriju guma.

Kako je preneo N1, u ime kompanije obratio se Đangar Čuđinof, direktor marketinga za Evropu, koji je rekao da su glavni proizvodi kompanije Šandong Jangu Huatai Kemikal, hemijski proizvodi od kaučuka kojima se snabdevaju najveće svetske kompanije.

„Ova investicija znači proizvodnu liniju za 20.000 tona nerastvorljivog sumpora koji je jedan od važnih sirovina za gumarsku proizvodnju, projekat će pokrivati osam hektara i zapošljavati 101 radnika, a očekivana godišnja prodaja je 40 miliona evra“, rekao je on.

Rekao je i da se kompanija pridržava naučne i tehnološke inovacije i da su na listi svih kompanija u gumarsko hemijskoj industriji u Kini sa ukupnim sredstvima od 270 miliona evra, sa 1.400 zaposlenih i poslovnim prihodom od 260 miliona evra u 2018. godini.

Čuđinof je kazao i da je Huatai Srbija njihov prvi projekat izgradnje fabrike u inostranstvu i da će razviti tržište Evrope, Rusije i Amerike, kao i distribuciju i usluge i dostići intermeđunarodni razvoj.

„Donosimo najnoviju, najnapredniju tehnologiju u Srbiju iplaniramo da je izgradimo i stavimo u funkciju za tri godine što će pospešiti ekonomski razvoj i dobobit zajednice“, kazao je Čuđinof.

Kontroverzna investicija

Građani Zrenjanina, predvođeni lokalnom organizacijom Građanski preokret, već nekoliko meseci ukazuju na, blago rečeno, sporne momente u vezi sa izgradnjom fabrike guma u Zrenjaninu čiji je investitor kineska kompanija Šandong Linglong.

Osim što je kineska kompanija besplatno dobila besplatno zemljište vrednosti najmanje osam miliona evra (inače oranice A kategorije koje su konvertovane u građevinsko zemljište), reč je o kontroverznom projektu od nacionalnog značaja jer će se fabrika guma graditi u sred plodnih oranica Vojvodine. 

NIJE POZNATO, MAKAR NE ŠIROJ JAVNOSTI, KAKAV JE UTICAJ BUDUĆE FABRIKE NA ŽIVOTNU SREDINU ZRENJANINA KOJI VEĆ IMA OZBILJNE PROBLEME SA VODOSNABDEVANJEM I PREČIŠĆAVANJEM OTPADNIH VODA.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je na zahtev Građanskog preokreta da mu se dostavi studija, rekao da ne poseduje  studiju o proceni uticaja na životnu sredinu buduće fabrike guma. Sekretarijat je, tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, odgovorio da mu nije podnet zahtev za davanje saglasnosti na studiju niti mu je studija dostavljena.
 
Prethodno su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Zrenjanin saopštili da ne poseduju takvu studiju, da o njoj nisu odlučivali i da je nadležnost za to pokrajinska. Građanski preokret je na uvid javnosti stavila sve ove odgovore ministarstva i gradskih vlasti u kojima se tvrdi  gore navedeno.

Fabrika guma i u Inđiji

Inače, Šangdong Linglong neće biti jedina fabrika guma u Vojvodini. Japanska kompanija Tojo tajers (Toyo Tire) počeće u septembru gradnju fabrike guma u Inđiji na parceli od 60 hektara, najavili su na svom sajtu ova kompanija i  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: KINESKI INVESTITOR U FABRIKU GUMA SPONZORIŠE SRPSKI FUDBAL

Reč je ukupnoj investiviji od 390 miliona evra, a planirano je da fabrika počne sa radom  u januaru 2022. Proizvodiće gume za luksuzna putnička vozila i manje kamione. 
Nije još uvek objavljeno da li će kompanija dobiti subvencije, ali se može pretpostaviti da hoće imajući u vidu slične investicije. 

Takaši Šimizu iz japanske kompanije naveo je na sajtu da će srpska fabrika preuzeti ključnu ulogu u isporuci guma za evropsko i rusko tržište.

Plan je da fabrika do leta 2023. godine dostigne proizvodnju od pet miliona guma godišnje. U fabrici će u potpunosti biti primenjen internet stvari.

Istaknuto je da Srbija ispunjava sve zahteve kompanije jer ima atraktivno poslovno okruženje, visoko kvalifikovanu radnu snagu, sa relativno niskim platama, kao i automobilsku industriju u koju su investirale inostrane kompanije, a ujedno su odnosi Srbije i Japana u razvoju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.