Vesti iz zemlje

01.10.2019. 16:55

Impact Hub

Autor: Nova Ekonomija

Za uspeh startapa nisu dovoljni samo talenat i ideja

Investitori trebaju da budu partneri startap zajednici i njihov odnos mora da bude transparentan i zasnovan na poverenju. Nemojte birati investitora zbog novca, veza ili zbog njegovog imena, ali nemojte zaboraviti da bez njegovih sredstava nećete moći da rastete, ocenila je suosnivačica ženskog investitorskog kluba NEOME Inbal Polak.

Polak, koja se fokusira na kompanije u ranim fazama razvoja i koja je nedavno prvi put bila u Srbiji, kaže da je zatekla odličnu scenu i darovite ljude, ali da samo to za komercijalizaciju informatičkog ili tehnološkog startapa nije dovoljno. 

„Za uspeh startapa nije dovoljno da u njima rade mladi i talentovani ljudi ili da imate ideju. Biti preduzetnik je veoma teško, potrebno je žrtvovati se, a to ne može svako“, rekla je Polak. 

Prema njenim ocenama, kako bi lokalni startapovi mogli da rastu neophodno je angažovanje lokalnih investitora, a dodaje da ni jedna strana kompanija neće ulagati ako ne vide da domaća scena uživa podršku države, inovacionih fondova i lokalne sredine. 

„Za strane investirore je rizik visok ako ne poznaju domaću regulativu ili ako nisu sigurni da li će se pravila menjati. Lokalni akteri su ti koji trebaju da se bore da regulacija ne odu u pogrešnom pravcu“, navodi Polak. 

Ceo podkast sa Inbal Polak o njenoj strategiji investiranja i procenama domaće startap scene možete poslušati OVDE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.