Video

28.02.2022. 16:17

Dimitrije Gašić

Autor: Nova Ekonomija

Naučnici na protestu poručili: Vratite nam dostojanstvo (VIDEO)

Protest Sindikata nauke Srbije održane je na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Od ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražili su uvođenje koeficijenata po zvanjima kako bi se ispoštovali svi zakoni koji se tiču...

Nova ekonomija

Video

28.02.2022. 16:17

Sindikat nauke Srbije zatražio je na današnjem protestu od resornog ministarstva dakonačno uvede  koeficijenate po zvanjima, čime bi pretalo sa kršenjem zakona koji se tiču radno-pravnog statusa istraživača. Oni su na skupu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, naveli da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 2010. godine do danas nije sprovelo evaluaciju rezultata naučnih istraživača, već da zaradu formiraju na osnovu rezultata iz te godine. 

„Prstom nisu mrdnuli duže od decenije po pitanju naših zarada, a traže nam na svakih pet godina evaluaciju našeg rada. Mi napredujemo u zvanjima, a zarade su ostale zarobljene u kategorijama iz 2011. godine. Imamo naučne savetnike u najvećim zvanjima koji imaju plate u najnižim kategorijama na osnovu tadašnjih ocena rada“, kaže za Novu ekonomiju Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije. 

„Naučnici napreduju, ostvaruju rezultate, ali se to po njihovim zaradama ne vidi. Država, kako kažu, ponosi se njihovim naučnim postignućima, ali ne radi ništa po pitanju povećanja zarada. Seti ih se, kažu, samo pred izbore ili kada im treba pomoć tokom poplava, pandemije“. 

Drugi zahtev, koji je država u međuvremenu ispunila, bio je da svi naučni radnici budu primljeni u radni odnos na neodređeno vreme.

Mnogi naučnici godinama su radili preko ugovora na određeno vreme koje su potpisivali svakog 1. januara.

„Iako je taj dokument po hitnom postupku u subotu potpisao resorni ministar Branko Ružić, ne znači da će biti realizovan. Na nama, ali i na ministru Ružiću, sada je da obaveže dekane fakulteta i direktore instituta da donesu još jedan dokument koji će onda dati puno pravo svim istraživačima i na fakultetima i na institutima da imaju siguran posao. Da ne budu radnici na privremeno-povremenim poslovima, da nemaju minuli rad i dostojanstvo“, izjavila je na prostestu dr Jovović.

U dokumentu koji je načinila radna grupa ministarstva prosvete, a koji je potržalo preko 2.000 naučnika, stoji da koeficijenti moraju da budu u nivou sadašnje zarade u kategoriji A1 po zvanjima. 

„Sada je na potezu ministarstvo finansija i Vlada Republike Srbije. Iza ovog zahteva cela naučna zajednica stoji i ništa manje od toga ne prihvatamo. Zaslužili smo to posle 11 godina“, rekla je dr Jovović.

Za ispunjenje ovih zahteva, kako navode iz Sindikata nauke, potrebno je tri milijarde dinara dodatnih sredstava iz budžeta. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.