Video

22.02.2024. 10:30

Autor: Nova ekonomija

Neophodni sertifikati za IT sektor

Milan Šolaja

Video

22.02.2024. 10:30

Vojvođanski IKT klaster već godinama radi na IT prekvalifikacijama, gde ljudima koji nisu iz IT sektora, već iz nekih bliskih delatnosti ili su potpuno novi u ovoj oblasti, omogućava ulazak u tu delatnost na nižim početnim pozicijama. 

Tako su kroz program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedili edukaciju o skramb tehnologiji.

U pitanju je, kako navodi Milan Šolaja iz Vojvođanskog IKT klastera, tehnologija koja je odavno prisutna  u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i koristi se za organizaciju razvojnih timova u kompanijama.

Ono što smo mi uz pomoć EBRD uradili jeste da smo pomogli većem broju stručnjaka u IT kompanijama da imaju pristup visokokvalitetnoj obuci i procesu sertifikacije koji je priznat po svetskom skramb standardu.  To je značajno jer skramb omobućava efikasnu organizaciju timova i odgovor na zahteve izuzetno zahtevnih inostranih tržišta, po pitanju kvaliteta, brzine isporuke i opštih preformansi bilokog IT tima ili kompanije koja sarađuje sa inostranim tržištem“ ističe Šolaja.

Ključna korist, kako dodaje, što je kroz ovaj projekat  veći broj stručnjaka dobio pristup sertifikovanoj obuci za skramb metodologiju.

Skramb je, prema njegovim rečima, već prisutan u IT kompanijama, ali većina kompanija se ne trudi da uradi tu zvaničnu sertifikaciju, osim ako to klijenti iz inostranstva zahtevaju. Skramb znanje uglavnom se širi interno u kompanijama među zaposlenima.

Prednost ovakvog pristupa koji smo mi implementirali uz pomoć EBRD jeste da se dobijaju ažurirane veštine i znanja u oblasti skramb metodologije, koja se stalno razvija kao i sam IT, tako da su naši stručnjaci bili u prilici da dobiju najnovije verzije, znanja i dostignuća iz ove oblasti, kao i da ga primene u poslovanju. To je značajna stvar jer u ovom poslu morate biti na vrhu razvoja i na svetskom nivou, inače ne možete da imate performanse koje zahtevna, naročito zapadna, tržišta postavljaju“ naglašava Šolaja.

Osvrće se i na najveći problem IT sektora, ali i generalno cele naše privrede, nedostatak nedostatak kvalifikovanih kadrova.

„Radimo na IT kvalifikacijam, gde ljudima koji nisu iz IT već iz nekih bliskih delatnosti ili su potpuno novi u IT omogućavamo da kroz relativno kratke desetomesečne obuke  steknu znanja i veštine koji im omogućavaju da budu IT juniori, da otškirnu vrata za daljirazvoj karijere u IT. To je velika stvar je mi već dugo na fakultetima grabimo po dnu demografske kace i nemamo više demografskih kapaciteta za zadovljenje potreba IT sektora u kadrovima“ zaključuje Šolaja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.