Srbija

03.07.2023. 09:15

Saopštenje

Autor: Katarina Pantelić

Srbija zabeležila dvocifrene stope rasta prihoda od žitarica

Psenica Foto: Flickr -Marco Verch Professional Photographer

Srbija

03.07.2023. 09:15

Bugarska, Moldavija, Rumunija i Srbija zabeležile su dvocifrene stope rasta prihoda u 2021. godini u industriji žitarica, navela je konsultantska kuća SeeNext u najnovijem izveštaju.

U izveštaju se nalaze rezultati 2.369 kompanija koje se bave uzgojem žitarica u ove četiri zemlje i uključuje detaljnu analizu za period od 2019. do 2021. godine.

Kako je navedeno u izveštaju, proizvođači žitarica iz ove četiri zemlje su ostvarili prihod od 7,55 milijardi evra u 2021. godini što je skok od 36 odsto na međugodišnjem nivou.

Rumunija je ostvarila prihod od 3.288 milijardi evra, što je za 43 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Bugarske kompanije su rasle a i njihov prihod (za 37 odsto), dok je Srbija ostvarila 1,52 milijarde evra, prihoda, odnosno 17,4 odsto više nego 2020. godine.

Moldavija je, iako je najmanje tržište, doživela najbrži rast od 52 odsto.

Broj zaposlenih u industriji žitarica opao

Uprkos pozitivnom rastu prihoda u 2021. godini, industrija žitarica beleži kontinuirani pad u broju zaposlenih u periodu 2019. do 2021. godine. Ukupan broj zaposlenih u 2021. godini iznosio je 48.000, što predstavlja smanjenje od 1,5 odsto u odnosu na 2020.godinu.

Proizvodnja žitarica u Srbiji bila je koncentrisana u vojvođanskom regionu i činila je više od 90 odsto ukupne industrijske proizvodnje, zapošljavajući 6.500 od ukupno 6.900 radnika koji rade puno radno vreme.

Kada su u pitanju ukupni troškovi rada, materijala i amortizacije u industriji žitarica, oni su dostigli 2,8 milijardi evra u 2021. što ukazuje na godišnji porast od 16 odsto u ove četiri zemlje, navodi se u izveštaju.

Sve četiri zemlje su imale značajan rast troškova, u čemu Srbija prednjači, piše uizveštaju SeeNext-a.

Region Vojvodine u Srbiji je ostvario 95 odsto ukupnih troškova.

Industrija žitarica u ove četiri zemlje ostvarila je ukupan neto profit od 1,2 milijarde evra u 2021, što je skoro petostruko povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Rumunija je doživela izuzetno osmostruko povećanje rezultata, a neto finansijski rezultat Moldavije je postao pozitivan.

Ukupna neto profitna marža industrije porasla je na 15,3 odsto u 2021. sa 4,3 odsto u prethodnoj godini, a Bugarska je zadržala prvu poziciju treću godinu zaredom, sa neto maržom od 23,2 odsto.

Bugarska i Srbija dominiraju u obradivim površinama

Po prinosu po hektaru, Bugarska je na prvom mestu među svim analiziranim tržištima sa proizvodnjom pšenice i kukuruza, dok je Srbija na vrhu liste sa suncokretom i repicom, pokazuju podaci statističkih zavoda Srbije i Bugarske.

„U širem kontekstu, prosečni prinosi semena suncokreta u Srbiji i Bugarskoj tokom 2022. nadmašuju evropske proseke za 20,5 odsto i sedam odsto, respektivno“, navodi se u izveštaju.

Kako je navedeno, priliv žitarica koje su uzgojene u Ukrajini je porastao, a uvoz žitarica iz Ukrajine u Rumuniju je naglo skočio, dok je u Srbiji bio beznačajan.

Mapa prilika za održivo investiranje: Voće, povrće i solarna energija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.