Vesti iz zemlje

30.06.2023. 13:59

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Mapa prilika za održivo investiranje: Voće, povrće i solarna energija

Foto: Pixabay

Najatraktivnije oblasti za održiva ulaganja u Srbiji su proizvodnja svežeg voća i povrća, organska poljoprivredna proizvodnja, proizvodnja solarne energije i izgradnja vetroelektrana, razvoj i primena pametnih tehnologija u poljoprivredi, kao i razvoj i primena sofisticiranih softverskih proizvoda i usluga. 

Pored tih, najbolje za održiva ulaganja su i oblasti pružanja usluga upravljanja otpadom, izgradnja i upravljanje lučkom infrastrukturom, izgradnja energetski efikasnih stambenih objekata, izgradnja i upravljanje ugostiteljskim objektima, kao i proizvodnja i isporuka lekova, razvoj i pružanje digitalnih i specijalizovanih zdravstvenih usluga i upotreba biotehnologije u medicini.

Na forumu „Promocija održivih investicija“, koji su zajednički organizovali VLada Srbije i UNDP predstavljena je „Mapa investicionih prilika u skladu sa UN Ciljevima održivog razvoja (COR)“.

Mapa identifikuje oblasti i modele za investicije u Srbiji koje doprinose ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, a u skladu su i sa nacionalnim razvojnim potrebama i prioritetima Vlade Srbije.

Potencijalni investitori na Mapi mogu da pronađu informacije o tome koliko je novca potrebno uložiti u pojedinačne projekte u konkretnim oblastima, koliki povraćaj investicije mogu da očekuju i u kom vremenskom roku, na koji način je ova vrsta investicije usklađena sa nacionalnim razvojnim prioritetima.

Jabučilo i Šargaleposav sa decom da sade povrće

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.