Svet

30.09.2022. 09:21

Eurostat

Autor: Nevena Petaković

Poljoprivreda i šumarstvo u EU troše sve više energije

Pixabay

Svet

30.09.2022. 09:21

Ukupna potrošnja energije u Evropskoj uniji (EU) je smanjena za 6 odsto u 2020. godini u odnosu na godinu pre. Sa druge strane, sektor poljoprivrede i šumarstva beleži blagi porsat potrošnje od 1 odsto, piše Eurostat. 

Poljoprivreda i šumarstvo su u 2020. godini potrošili 3 odsto ukupne energije.

Sve zemlje potrošile manje energije, sem Švedske

Sve zemlje članice EU su smanjile ukupnu potrošnju energije u 2020. Izuzetak je Švedska gde je ukupna potrošnja energije povećana za 1 odsto.

Najveće stope pada potrošnje enegije  zabeležene su u Luksemburgu (-14 odsto), Španiji (-11 odsto) i Italiji (-9 odsto).

Na drugom kraju, najmanji pad potrošnje energije imale su Rumunija (-1 odsto), Mađarska i Bugarska (obe -2 odsto).

Rast potrošnje energije u poljoprivredi

Sektor poljoprivrede i šumarstva, sa druge strane, beleži veću potrošnju energije. Između 2019. i 2020. godine zabeležene su velike stope porasta u brojnim državama članicama. 

Najveći rast potrošnje energije beleže sektori poljoprivrede i šumarstva na Malti (+10 odsto), Portugalu (+8 odsot) i Hrvatskoj (+6 odsto).

Bilo je i nekih država članica u kojima je potrošnja energije u sektoru poljoprivrede i šumarstva smanjena. Najoštrije stope pada bile su u Belgiji (-11 odsto), Švedskoj (-6 odsto) i Rumuniji (-5 odsto).

Najveći udeo ukupne potrošnje energije u poljoprivredi i šumarstvu u 2020. bio je u Holandiji (9 odsto), a zatim slede Poljska i Letonija (obe sa udelom od 6 odsto).

Analizirajući podatak iz Holandije treba imati u vidu važnu ulogu koju u toj državi ima staklenička proizvodnja voća, povrća i hortikulturnog bilja.

Najmanji udeo, kada se radi o potrošnji energije u poljoprivredi i šumarstvu, imali su Luksemburg, Slovačka i Malta (sve po 1 odsto).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.