Srbija

23.08.2016. 09:52

N1

Autor: Nova Ekonomija

Minimalna cena rada će biti povećana za oko 1.500 dinara

Srbija

23.08.2016. 09:52

Sindikati i poslodavci imaju rok do 15. septembra da dogovore iznos minimalne cene radnog sata u Srbiji. 

Premijer Aleksandar Vučić je već najavio da će Vlada podržati eventualno povećanje, koje će najverovatnije biti po devet dinara više po satu rada.

Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća kaže da će sada biti povećane plate koju su veoma male.

„One ne obezbeđuju ni minimum materijalnih pretpostavki za normalan život. Sa 121 dinar na 130 dinara – to je neko povećanje od 6,5 procenata, Iduće godine to bi se moglo odnositi i na plate do 30 hiljada, a u 2018. godini mogli bismo da uđemo u povećanje plata svake godine za iznos inflacije“, navodi Knežević.

Svaki zaposleni u Srbiji ima pravo da za sat vremena svog rada bude plaćen minimalno 121 dinar. Ukoliko se sindikati i poslodavci nađu na sredini, minimalna cena rada najverovatnije će skočiti na 130 dinara po satu. To praktično znači da bi oko 300.000 onih koji primaju minimalac, dobijalo tek hiljadu i po dinara više nego do sad.

„Minimalna zarada bi trebalo da bude neka vrsta socijalnog odnosa. Međutim, najčešće kada se poveća minimalna zarada, onda se u tim procentima povećaju i ostale zarade. Da ne bi došle na nivo minimalne“, kaže predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Njegove reči, međutim, negira Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije:

„Nije tačno da se automatski povećavaju i ostale plate. Ona nije cena rada, i ne može da bude u ovom momentu. Minimalna zarada se odnosi samo u onim firmama gde ima problema u poslovanju. Normalno da onaj koji radi za puno radno vreme treba da prima više“, navodi predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.