Srbija

13.09.2016. 14:26

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Davenport: Srbija važan partner EU u borbi protiv klimatskih promena

Srbija

13.09.2016. 14:26

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da je Srbija vrlo važan partner EU u borbi protiv klimatskih promena, i najavio novi projekat „Strategija za klimatske promene sa akcionim planom“, koji finansira EU sa milion evra iz predpristupnog fonda IPA, u trajanju od 18 meseci.

Krajnji cilj ove strategije je usmeravanje srpske privrede ka dugoročno održivom razvoju i smanjenju emisije štetnih gasova, rekao je Davenport na konferenciji „Borba protiv klimatskih promena – spremnost Srbije“, održanoj u Privrednoj komori Srbije.

„Priprema ove strategije će morati da bude transparentan i inkluzivan proces, koji će uključiti sve relevantne državne službe, ali i privatni sektor i celokupno civilno društvo“, naveo je, poručivši će dokumenta morati da budu konkrentna i sa ostvarivom politikom.

On je naglasio da su Srbiji na raspolaganju dodatna sredstva iz IPA fondova, kao i da će ove nedelje u Valjevu, u sklopu Nedelje klimatske diplomatije EU, biti predstavljen nov paket pomoći EU usmeren na smanjenje posledica prirodnih katastrofa, kao što su poplave koje su pre dve godine pogodile Srbiju.

Davenport je pozvao srpske vlasti da ratifikuju klimatski sporazum iz Pariza, dodajući da je Srbija vrlo važan partner EU u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

„Srbija je bila prva zemlja u regionu i zaista prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja se zvanično obavezala na smanjenje gasova sa efektom staklene bašte“, istakao je on.

Prošlog decembra u Parizu je, kako kaže, postignut istorijski dogovor o klimi, koji, da bi postao pravosnažan, mora podržati 55 zemalja koje proizvode 55 odsto globalne emisije.

Devenport je takođe napomenuo da du pre deset dana dve najveće svetske privrede i ujedno najveći zagađivači, SAD i Kina, ratifikovale ovaj sporazum.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.