Srbija

12.09.2023. 16:15

Autor: Nova Ekonomija

Otvorena 4.0 laboratorija u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan i Plamena Halačeva zamenica ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji

Srbija

12.09.2023. 16:15

Zanima vas 4. industrijska revolucija? Preduzeća, istraživači i studenti moći će da razvijaju i testiraju svoje proizvode i sisteme uz pomoć savremenih digitalnih tehnologija, koje su od danas dostupne u novo-otvorenoj laboratoriji u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad, navodi se u saopštenju EBRD.

DEAL laboratorija (’Digital Enterprise – an Active Learning and training Lab’), koja je nastala zahvaljujući saradnji sa AXIOM TECH i SIEMENS, a čije osnivanje je finansirala Evropska unije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i sa Ministarstvom privrede Srbije, predstavlja mesto za istraživanje, razvoj i primenu najnovijih tehnologija u oblasti digitalizacije i automatizacije.

Laboratorija je nastala kao odgovor na potrebu da se ojača veza između nauke, savremenih proizvodnih rešenja i privrede kako bi se podržalo stvaranje i usvajanje sistema industrije 4.0 –  četvrte industrijska revolucija.

DEAL laboratorija će tako omogućiti kompanijama i istraživačima da nauče o Industriji 4.0 i da se upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti digitalne transformacije proizvodnih i logističkih sistema.

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan izjavio je: „Nauka i inovacije predstavljaju jedan od prioriteta u EBRD jer su inovacije u samom središtu lokalnog ekonomskog razvoja. U prilog tome svedoči i finansijska podrška u iznosu od 80 miliona evra koju smo izdvojili od početka ove godine za razvoj naučno tehnoloških parkova i nekoliko gradova u Srbiji“.

Prema njegovim rečima, ove laboratorije služe da pruže podršku malim i srednjim preduzećima u razvoju inovacija i stvaranju mogućnosti za mlade ljude u tim gradovima.

Plamena Halačeva zamenica ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji  kazala je da će ova Laboratorija služiti razvoju novih ideja i rešenja koja će unaprediti proizvodni proces i kreirati nove proizvode i usluge – stvoriće nove vrednosti.

„Inovacije su upravo ono što je Evropska unija uvek podržavala u Srbiji. EU je prva podržala fondove za inovacije i nauku, prva dala grantove inovativnim kompanijama i podržala njihove saradnje sa institutima za istraživanje i razvoj. Naravno, EU ostaje oslonac i nastavlja da podstiče ekonomski razvoj Srbije“.

Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnica ministra Republike Srbije rekla je da je ovo ministarstvo prepoznalo značaj ulaganja u razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, ne samo kroz  budžetsku podršku za kupovina nove opreme ili nove investicije, već i kroz unapređenje znanja i veština.

Laboratorija će malim i srednjim preduzećima ponuditi pun uvid u celokupne procese automatizacije – od digitalizovanog dizajna proizvoda i razvoja do digitalizacije proizvodnih i logističkih procesa i sistema. Ovo će biti prva laboratorija takve vrste, ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

  1. Tesko foliranje. Dajte nam novac da se bavimo bazicnom naukom. Dosta nam je startapova, knowhowova, tehnoloskih parkova, inovacija, revoucija. Sve nesto kao zvuci fancy, a ne znaci nista. Ogadiste mi nauku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.