Srbija

24.10.2016. 16:18

Beta

Autor: Nova Ekonomija

U KPZ Niš otvoren novi tekstilni pogon u kom će raditi 180 osuđenika

Srbija

24.10.2016. 16:18

Novi tekstilni pogon otvoren je danas u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, a u tri smene biće uposleno 180 osuđenika.

Upravnik zatvora Aleksandar Grbović rekao je da je novootvoreni pogon prvi proizvodni objekat, koji je posle 48 godina izgrađen u bilo kom zatvoru u Srbiji. On je naglasio da je izgradnja pogona, u kojem će biti smeštena i štamparska radionica, trebalo da košta 79 miliona dinara, ali su angažovanjem osuđenika troškovi smanjeni na manje od 50 miliona dinara. 

„U pogonu se trenutno izrađuje sve što je od tekstila potrebno za 11.000 osuđenika u zatvorskim ustanovama u Srbiji, kao i uniforme za 2.000 radnika obezbeđenja u sudovima“, kazao je Grbović. 

On je istakao da država, poveravanjem poslova tekstilnom pogonu u niškom zatvoru, štedi značajna sredstva.

„Proizvodnja jedne uniforme za sudsku stražu kod nas košta 2.650 dinara i porez na dodatu vrednost, a kada je sudovi naručuju na tržištu, državu košta između 10.000 i 11.000 dinara“, rekao je Grbović. 

On je istakao da je Kazneno-popravni zavod u Nišu u protekle tri godine petostruko uvećao proizvodnju tekstilnih proizvoda, a višestruko je uvećana i poljoprivredna i stočarska, kao i proizvodnja u metalskom i drvnom pogonu.

Grobović je naglasio da je od 2012. do sada niški zatvor „prešao put od najgore zatvorske ustanove na Balkanu do ustanove koja je samo u prvih devet meseci ove godine ostvarila prihod milion evra“. Prema njegovim rečima, na različitim poslovima u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu angažovano je više 1.000 osuđenika, od njih ukupno oko 1.500. 

Unutar zatvorskih zidova danas je predstavljeno i oko 320 različitih proizvoda koji se izrađuju u zatvorskim ustanovama u Srbiji. Najzastupljeniji su bili proizvodi od drveta i metala, poput ograda, baštenskih stolica i klupa, opreme za bolesničke sobe, nameštaja i kuhinjskih elemenata. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.