Srbija

12.12.2016. 13:56

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo prosvete pospešuje inovativne ideje

Srbija

12.12.2016. 13:56

Elektrotehnički fakultet u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin i kompanija Servoteh organizovali su danad u Privrednoj komori Srbije radionicu koja za cilj ima da proceni potrebu za institucionalnom podrškom u proizvodnji zasnovanoj na novim tehnologijama i inovacijama uz poseban naglasak na primenu robotike. 

Radionica je organizovana kao aktivnost projekta podržanog od strane programa H2020 Evropske Unije – Feasibility Study for Serbian Innovation Manufacturing Hub, koji se fokusira na povećanje kompetitivnosti i unapređenje proizvodnje primenom robota u malim i srednjim preduzećima.

Prisutnima  se prvo obratio profesor Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, nakon čega su usledila izlaganja Aleksandra Kemiveša, direktora sektora za privredni razvoj u PKS, profesora Viktora Nedovića, pomoćnika ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, doktora Ivana Rakonjca, direktora Fonda za inovacionu delatnost, Dejana Šuvakova, programskog rukovodioca za mala i srednja preduzeća, kompetitivnost i inovacije Delegacije EU u Srbiji i profesora Alesa Udea, rukovodioca odseka za Automatitku, Biokibernetiku i robotiku instituta Jožef Stefan u Ljubljani i supervizora projekta FS4SMIH. 

Projekat su prikazali profesor Veljko Potkonjak sa UNiverziteta Metropolitan i Laboratorije za robotiku ETF i docent Kosta Jovanović iz laboratorije za robotiku na ETF-u.

Profesor Viktor Nedović, rekao je da je ovaj projekat veoma važan sa naučnog i međunarodnog aspekta. 

„Okruženje koje pospešuje inovacije je veoma važna tema unutar Ministarstva prosvete koje ima posebne programe koji pospešuju inovativne ideje“, rekao je profesor Nedović.

Istakao je da Ministarstvo pruža podršku ovakvim projektima. Kroz budžetski deo taj novac nije toliko veliki, ali je dobro iskorišćen, naveo je, i istakao da Srbija ima istoriju dobrih rezultata inovacione delatnosti.

Doktor Ivan Rakonjac, naveo je da se, uz veliku pomoć EU, veoma puno radi na tome da se povežu nauka i privreda.

„Nijedan od naših projekata nije ograničen sektorski, ni regionalno. Pozivam istraživače koji imaju projekte da se jave i apliciraju za ove programe i taj poziv im je stalno otvoren“, kazao je profesor Rakonjac.

Dejan Šuvakov, programski rukovodilac za MSP, kompatitivnost i inovacije Delegacije EU u Srbiji koji je došao u ime Majkla Davenporta, ambasadora EU U Srbiji, istakao je da dosad nijedan program EU nije kao Horizon 2020 čija je vrednost 80 milijardi evra.

„To govori koliko je taj projekat važan. Ovo je prvi put da EU u Srbiji finansira konzorcijume“, naveo je.

Deo novca uložilo je i Ministarstvo, odnosno Vlada, kako bi se što više pomogao taj program koji je prepoznat kao investicija u budućnost, i pomoć EU će se i dalje nastaviti. 

Profesor Veljko Potkonjak rekao je da je ideja projekta studija izvodljivosti koja je urađena da bi se videlo da je opravdan rad na tome.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.