Srbija

12.02.2017. 21:56

Autor: Nova Ekonomija

Vojvodić: Troje nastavnika odlučilo da prekine štrajk glađu ispred Vlade

Srbija

12.02.2017. 21:56

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost potvrdila je za N1 da je troje nastavnika koji su štrajkovali glađu ispred zgrade Vlade Srbije odlučilo da prestane sa ovim vidom protesta. Oni će u ponedeljak u 15 časova razgovarati sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

„Taj sastanak bi trebalo da predstavlja krajnje razrešenje i nadamo se da će to podrazumevati i pravo i pravdu“, rekla je ona.

Podsetimo, Živadinu Disiću, jednom od troje nastavnika koji štrajkuju glađu, je pozlilo i on je prevezen u bolnicu.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, spremno da pomogne profesorima koji su ostali bez licenci i da nema potrebe za štrajkovima i pritiscima.

Vojvodić kaže da „ovakvi uznemirujući događaji postaju paradigma vrednosnog sistema u našem društvu“.

„Samo očajni ljudi su spremni na ovakve mere, ali je to očajanje podstaknuto lošim rešenjima u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji prepoznaje oduzimanje licence kao trajan čin, a s druge strane silne mogućnost nesavesnim direktorima da se na razne načine oslobode onih članova kolektiva koji im ne odgovaraju“, objašnjava ona.

Vesna Vojvodić dodaje da tužna statistika štrajkova u prosveti, koja seže gotovo 20 godina unazad, nije ništa drugo nego slika kakvu vlast ima u vezi sa zaposlenima u obrazovanju.

„Mi smo percipirani kao puki budžetski korisnici i budžetski trošak koji je parazitni deo sistema. Mi nismo viđeni kao neko ko predstavlja intelektualnu elitu koja može da obezbedi društvo zasnovano na znanju“, smatra ona.

Sagovornica naglašava da su sindikati resornom ministru jasno dali do znanja koliko su nezadovoljni činjenicom što su bili isključeni iz izrade nacrta za čitav set zakona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.