Svet

18.06.2024. 16:56

Autor: Nova ekonomija

OpenAI će se napajati strujom dobijenom iz nuklearne fuzije?

Pixabay

Svet

18.06.2024. 16:56

OpenAI, kompanija poznata po svojim naprednim AI rešenjima, u pregovorima je sa startapom Helion kako bi dobila pristup nuklearno-fuzionim generatorima struje – iako ova tehnologija još nije komercijalno dostupna.

Pregovori su otkriveni u izveštaju Wall Street Journal-a, koji tvrdi da bi svaki dogovor obezbedio „ogromne količine“ napajanja za OpenAI, koji zbog rada svojih data centara za mašinsko učenje ima sve veći apetit za strujom.

Sem Altman, CEO OpenAI, takođe je predsednik upravnog odbora Heliona sa udelom od 375 miliona dolara u ovoj firmi.

Altman se povukao iz pregovora zbog potencijalnog sukoba interesa, piše piše The Register.

Dobijanje OpenAI kao kupca bio bi veliki uspeh za Helion, koji planira gradnju praktične fuzione elektrane koristeći tehnologiju koja je još u povoju.

Bez obzira na dogovor, to bi moglo da znači više istraživanja i razvoja za Helion kako bi nastavio sa razvojem tehnologije nuklearne fuzije.

Važno je napomenuti da OpenAI trenira i pokreće svoje AI modele na Microsoft Azure serverima i nije poznato da poseduje bilo kakve data centre.

Međutim, glasine o AI superkompjuteru vrednom 100 milijardi dolara, nazvanom Stargate, mogle bi da budu opravdanje za svu tu energiju. Projekat superkompjutera ima podršku OpenAI i predviđa se da će zahtevati pet gigavata.

Predviđeni datum završetka za superkompjuter je 2028. godina, što se poklapa sa vremenom kada bi Microsoft, prvi Helionov kupac, trebalo da počne da dobija energiju iz generatora ovog startapa.

MrBeast sa 270 miliona pretplatnika postao najpopularniji „jutjuber“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.