Srbija

02.03.2017. 17:36

Autor: Nova Ekonomija

Kafa je od početka godine poskupela i do 20 odsto

Srbija

02.03.2017. 17:36

Kafa je od početka godine poskupela i do 20 odsto. Godišnje se u Srbiji po glavi stanovnika popije oko četiri kilograma tradicionalne crne kafe, koju često zovemo turska, zbog čega će se trošak za ovaj napitak osetiti u kućnom budžetu.

U Grand kafi za N1 objašnjavaju da je glavni uzrok poskupljenja poremećaj na svetskoj berzi, koji je usledio zbog nedovoljne proizvodnje robuste, zbog čega je cena sirove kafe skoro 50 odsto veća. 

Grand kafa povećala je izlaznu cenu za 10 odsto, što je minimum u odnosu na berzanska kretanja.

U povećanje cene od skoro 20 odsto ulazi i minimalno povećanje akcize, dok je ostatak trgovačka marža.

Obzirom da je deficit kafe robusta zabeležen i u svim regionima, od Indije, preko Azije, Vijetnama, Indonezije do Afrike, pržioničari nedostatak robuste nastoje da nadomeste nabavkom arabike, tako da je trenutno panika na tržištu da se uopšte nađu i obezbede potrebne količine kafe. Uz kretanje vrednosti dolara to smao još više podiže tražnju i podstiče dalji rast cena kafe na berzi.

„Planskom nabavkom i pokrivanjem iz sopstvenih rezervi smo, koliko god je to moguće, ‘amortizovali’ troškove globalnog poskupljenja kafe i nastojaćemo i ubuduće da naša cena i dalje prati optimalan odnos kvaliteta i cenovne konkurentnosti“, navode u Grand kafi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.