Srbija

03.03.2017. 12:58

Autor: Nova Ekonomija

MMF kritikovao Srbiju što nije smanjila dugove javnih preduzeća za struju, već ih je povećala

Srbija

03.03.2017. 12:58

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kritikovali su Srbiju, a to su saopštili i premijeru Aleksandru Vučiću, što nije ispoštovan dogovor da se u 2016. godini smanje dugovi javnih i državnih firmi za struju koji u ovom trenutku iznose 22 milijarde dinara, piše Blic.

Oni su, kako saznaje Blic, konstatovali da je umesto smanjenja došlo čak do povećanja tog duga za sedam milijardi dinara.

Elektroprivreda Srbije od 20 kompanija na dan 10. januar 2017. godine potražuje čak 22 milijarde dinara ili oko 200 miliona evra, odnosno sedam milijardi dinara više nego u istom periodu 2016. godine.

Na listi dužnika je Železara Smederevo sa 4,5 milijardi, RTB Bor sa 3,7 milijardi i Železnice Srbije sa 2,7 milijardi, ali one su smanjile dug za 45 miliona dinara, piše Blic.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je Železnice Srbije nemaju dugove za struju.

Ona je novinarima rekla da Železnice redovno plaćaju sve račune za električnu energiju, a da su nagomilani dugovi iz prethodnih 10 godina rešeni u januaru ove godine tako što su se EPS i Železnice Srbije dogovorile o otpustu tog duga.

Po njenim rečima, Železnice Srbije su napravile veliki iskorak u reformi, koju je su ranije kočili dugovi kojih sada nema.

„Svaki račun koji dođe u Železnice redovno se plaća i ne postoji nikakav dug“, rekla je Mihajlović.

Mediji su prethodnih dana pisali da su Železnice Srbije među dužnicima za struju. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.