Svet

11.07.2024. 13:59

Balkan Green Energy

Autor: Nova Ekonomija

BYD ulaže milijardu evra u fabriku električnih vozila u Turskoj

Svet

11.07.2024. 13:59

Kineska kompanija BYD, jedan od najvećih svetskih proizvođača električnih vozila, potpisala je sporazum o investiciji od milijardu evra u Turskoj sa Ministarstvom industrije i tehnologije te zemlje, prenosi Balkan Green Energy.

Prema sporazumu, BYD će izgraditi proizvodni pogon u Turskoj vredan milijardu evra sa godišnjim kapacitetom od 150.000 električnih i plug-in hibridnih jedinica. Takođe, formiraće se i centar za istraživanje i razvoj tehnologija održive mobilnosti, kako prenosi  Ministarstvo industrije i tehnologije Turske.

Očekuje se da će ovaj pogon stvoriti 5.000 radnih mesta i postati operativan krajem 2026. godine.

Ministar Mehmet Fatih Kacır rekao je da je sporazum rezultat pregovora koji su pokrenuti prilikom posete turske delegacije BYD-u u Kini u decembru.

„Naši napori da dovedemo nove tehnologije i istraživanje i razvoj u zemlju ističu njen potencijal ne samo kao centra za međunarodne investicije, već i kao centra za inovacije i naprednu zelenu tehnologiju. Ova investicija, usmerena na proizvodnju vozila sledeće generacije sa visokim lokalnim dodatkom vrednosti, ojačaće našu automobilsku industriju,” rekao je Kacır.

On takođe naglašava kako „Turska, kao treći najveći proizvođač automobila u Evropi, vidi transformaciju ka vozilima „sledeće generacije“ i ekološki prihvatljivim električnim vozilima kao primarni cilj u domaćem automobilskom sektoru – a bitno je istaći da izvoz u ovom segmentu iznosi 35 milijardi dolara godišnje.“

Zahvaljujući jedinstvenim prednostima Turske, kao što su razvoj tehnologijskog sistema, snažna baza dobavljača, izvanredna lokacija i kvalifikovana radna snaga, investicija BYD-a će dodatno razviti lokalne proizvodne kapacitete brenda i povećati logističku efikasnost, prema ministarstvu.

Sporazum su potpisali predsednik i izvršni direktor BYD-a Wang Chuanfu i ministar Mehmet Fatih Kacır u prisustvu predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Turske baklave

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.