Tech

17.07.2024. 16:19

Axios

Autor: Nova Ekonomija

Mask svoje firme seli u Teksas zbog novog kalifornijskog zakona o rodnom identitetu

Pixabay

Tech

17.07.2024. 16:19

Ilon Mask je doneo odluku da preseli sedišta dve svoje kompanije, SpaceX i X, iz Kalifornije u Teksas zbog usvajanja novog kalifornijskog zakona. Ovaj propis zabranjuje školama da obaveste roditelje ako dete zatraži promenu rodnog identiteta – ako oni to ne žele, a „promena adrese“ je vid političkog protesta.

Mask je ovu odluku podelio sa svojim pratiocima na društvenoj mreži X, navodeći da je novi zakon „poslednja kap“ i da je prethodno upozorio guvernera Kalifornije Gavina Njusoma da će „ovakvi zakoni primorati kompanije i porodice da napuste Kaliforniju“.

Sedište SpaceX-a biće premešteno iz Hortorna u Starbejs, dok će kompanija X svoje novo sedište imati u Ostinu.

Mask je naglasio da ovaj potez nije samo reakcija na najnoviji zakon, već i na niz drugih zakona koje smatra neprijateljskim prema „kompanijama i porodicama“.

Odluka takođe dolazi u momentu kada Mask ima narušene odnose sa jednim svojim transrodnim detetem, što je (kako navodi Axios) dodatno pojačalo njegovu reakciju na zakone koji se tiču rodnog identiteta.

Dok neki zagovornici LGBTQ+ zajednice tvrde da zakon štiti mlade u nebezbednim domaćinstvima, Mask i drugi kritičari smatraju da ovakvi zakoni ugrožavaju roditeljska prava i slobodu poslovanja.

Mask bivšim radnicima Tvitera ne mora da isplati 500 miliona dolara otpremnine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.