Tech

24.07.2024. 09:50

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Javnost nepoverljiva prema veštačkoj inteligenciji, za razliku od eksperata

Tech

24.07.2024. 09:50

Istraživanje osiguravajuće kompanije Allianz na preko 6.000 ispitanika pokazalo je da je 36 odsto ljudi zabrinuto zbog rizika od veštačke inteligencije, a 46 odsto strahuje da će AI dovesti do smanjenja broja radnih mesta.

“Što je još više zabrinjavajuće, 51 odsto veruje da bi veštačka inteligencija mogla da proširi jaz u veštinama i poveća nejednakost, dok je samo 21 odsto optimista u pogledu ekonomskih koristi (od ove tehnologije)”, pokazuje istraživanje.

Zaključak je da je javno raspoloženje barem udržavama gde je istraživanje sprovedeno (Austrija, Francuska, Nemačka, Italija, Poljska i Španija) prema GenAI pomešano i naginje pesimizmu, kaže Allianz.

Kako navodi osiguravajuća kuća, ovaj skepticizam je u suprotnosti sa ekspertskim projekcijama. Goldman Sachs predviđa da bi generativni AI mogao povećati globalni BDP za sedam odsto i dovesti do godišnjeg povećanja produktivnosti u SAD od 1,5 odsto u narednoj deceniji.

Pretnja ili prilika za tržište rada

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će 60 odsto radnih mesta biti pogođeno revolucijom GenAI.

Istraživanje Allianz pokazalo je da 46 odsto veruje da će veštačka inteligencija učiniti zaposlene efikasnijim, što će dovesti do otpuštanja. Ovo uverenje je jače među ispitanicima sa nižim prihodima, sa samo 27 odsto ispitanika koji očekuju da će veštačka inteligencija stvoriti nova radna mesta, u poređenju sa 42 odsto u grupama sa višim primanjima.

Međutim, istraživanja sugerišu da GenAI možda neće izazvati masovna otpuštanja. Umesto toga, AI alati bi mogli da poboljšaju produktivnost i premoste jaz u performansama između visoko i nisko kvalifikovanih zaposlenih.

U studiji od 5.179 agenata za korisničku podršku, AI je povećala produktivnost u proseku za 14 odsto, uz poboljšanje od 35 odsto za početnike i niskokvalifikovane radnike.

Ovo sugeriše da bi veštačka inteligencija mogla demokratizovati pristup veštinama i smanjiti razlike u platama unutar kompanija, stoji u istraživanju Allianz.

Budućnost GenAI zavisiće od balansiranja između inovacija i regulative. Skoro polovina ispitanika, njih 48 odsto, u ovom istraživanju veruje da je striktna regulativa neophodna za ublažavanje rizika GenAI, dok bi se 32 odsto pripremilo da zaštiti konkurentnost Evrope.

Samo manjina od desetak odsto se zalaže za pristup nemešanja države u ekonomiju, ističući važnost pažljivog odgovora zakonodavaca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.