Svet

05.08.2024. 12:53

Bankar.me

Autor: Nova ekonomija

I Crna Gora najavljuje „građansku“ obveznicu pre kraja godine

Posle Hrvatske i S. Makedonije, Crna Gora će biti treća država u regionu koja će ponuditi građanima da investiraju u državne HoV.

Foto: Pixabay

Svet

05.08.2024. 12:53

Jedna od mogućnosti za novo zaduženje Crne Gore jeste izdavanje „retail“ obveznica, popularno nazvanih „građanskim obveznicama“, pre kraja godina. Emisijom ovih obveznica država bi omogućila građanima da plasiraju višak štednje, po boljim uslovima nego kod komercijalnih banaka, rekao je u intervjuu za portal Bankar.me ministar finansija Crne Gore Novica Vuković.

Na pitanje da li i u kom obimu Crna Gora planira dodatno ino-zaduživanja tokom godine, on je podsetio da tamošnji Zakon o budžetu za 2024. godinu predviđa mogućnost zaduživanja do iznosa od 1,15 milijardi evra, „za potrebe obezbeđenja nedostajućih sredstava u ovoj godini koja se odnose na finansiranje otplate starog duga i kapitalnog budžeta, kao i stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu“.

„Emisijom obveznica u martu 2024. godine obezbeđena su sredstva u iznosu od 687,76 miliona evra. Preostali iznos koji je moguće obezbediti putem zaduženja u ovoj godini iznosi oko 462 miliona eura… Jedna od mogućnosti za potencijalno zaduženje do kraja ove godine jeste i izdavanje ‘retail’ obveznica…. S obzirom na visoku likvidnost komercijalnih banaka, navedeni proizvod ne bi ugrozio istu“, kazao je Vuković.

On je dodao i da je važno naglasiti da „nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja, osim kapitalnog budžeta“, čime bi Crna Gora ispunila zlatno pravilo budžeta „da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.