Lifestyle

11.08.2024. 09:01

Autor: B. Lj.

Kraj Olimpijade: Kako će izgledati današnje zatvaranje Olimpijskih igara i koliko koštaju najskuplje karte?

Odbojka na pesku sa Ajfelovom kulom u pozadini za vreme Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine

Foto: France Olimpique, Flickr

Lifestyle

11.08.2024. 09:01

Ako ste mislili da su karte za Tejlor Svift, Bijonse ili Ed Širana koji uskoro gostuje u Srbiji skupe, onda niste videli cene glavnih događaja na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

Cene karata za ceremoniju otvaranja uz reku Senu u Parizu kretale su se do gotovo 3.000 dolara, dok su za finale košarkaške utakmice između domaćina Francuske i SAD-a sa NBA zvezdama bile preko hiljadu dolara.

Najskuplje je bilo otvaranje, za koje je 26. jula trebalo izdvojiti 2.930 dolara, dok će za zatvaranje 11. avgusta biti potrebno najmanje 2.150 dolara, koliko su cene iznosile juče, dan pred zvanično zatvaranje OI u Parizu.

Gotovo popularne, makar po ceni karata, kao muško finale u košarci su i završne trke u atletici, a cene su za ovaj događaj na stadionu 1.074 dolara. Više od 1.000 dolara bile su i ulaznice za završne trke u plivanju.

Spektakl nekad i sad

Sam je finiš 33. letnjih Olimpijskih igara u Parizu, a iako su pojedini detalji zatvaranja ceromonije ostali tajna – baš kao što je to bio slučaj sa otvaranjem – postoje stvari koje se znaju.

Umetnički direktor koji je osmislio nastup Selin Dion koja je pevala pesmu Edit Pjaf na pola puta do Ajfelove kule vodiće i ceremoniju zatvaranja. Kako će Tomas Džoli ovekovečtiti 17 dana epskog takmičenja širom glavnog grada Francuske?

Velika proslava slavi postignuća sportista i uspeh grada domaćina dok se olimpijska zastava ceremonijalno predaje sledećim domaćinima, a to će 2028. biti Los Anđeles.

Svečani trenuci sa prethodnih olimpijskih igara uključuju okupljanje grupe Spice Girls u Londonu 2012, u Sidneju 2000. australijska pop zvezda Kajli Minog zatvorila je prve Igre novog milenijuma izvođenjem pesme ABBA „Dancing Queen“. Emotivniji trenuci uključuju omaž Kanade domorodačkom stanovništvu na ceremoniji zatvaranja u Montrealu 1976. godine, piše na zvaničnom sajtu Olimpijskih igara.

Da li je zlatna medalja stvarno zlatna i koliko vredi?

Ceremonija zatvaranja OI u Parizu 2024.

Naziv koji je Džoli dao ceremoniji zatvaranja je zagonetan. „Rekordi.“ S obzirom na to da su olimpijske ceremonije strogo čuvane tajne, ovo ostaje malo nejasno.
Ono što znamo jeste da će ceremonija biti održana na kultnom stadionu Stade de France, kapaciteta 80.000 mesta, koji će biti transformisan u ogromnu koncertnu dvoranu.

Više od 100 izvođača, akrobata, plesača i cirkuskih umetnika pridružiće se svetski poznatim pevačima u raznim muzičkim nastupima.

Deo predstave će biti u vazduhu, uz spektakularne svetlosne efekte. Kostimi u francuskom stilu povešće sve koji gledaju „na putovanje u prošlost, do izvora Igara, ali i u budućnost, i na kraju u bezvremenski univerzum“.

Snup Dog preuzima olimpijsku baklju na Igrama u Parizu 2024

Foto: Snup Dog nosi olimpijski plamen, Andy Miah, Flickr

„Dana 11. avgusta 2024. Olimpijske igre će biti gotove i olimpijski plamen će biti ugašen. Taj trenutak će nas podsetiti koliko su ove Olimpijske igre dragocene – jedinstven spomenik zajedničkom iskustvu – i stoga krhke“, rekao je Džoli, ne otkrivajući previše detalja o tome kako će ceremonija zatvaranja Igara zaista izgledati.

Olimpijske igre su, podseća umetnički direktor ceremonije, već nestale nakon antike i ponovo su osnovane u Francuskoj zahvaljujući Pjeru de Kubertenu.

„Želimo da slavimo, ali svesno. Ovaj trenutak proslave će takođe biti prilika da razmislimo o značaju Olimpijskih igara u našem društvu“, rekao je Džoli, opisujući predstavu kao „veoma vizuelnu“, „akrobatsku“ i „operetsku“, sa „velikim vizuelnim efektom“.

Pojedini svetski mediji su poslednjih nekoliko dana nagađali ko bi sve mogao da nastupi poslednjeg dana Igara na svečanoj ceremoniji, te su se kao potencijalni učesnici pominjali Tom Kruz ili Bili Ajliš, ali niko od organizatora to nije potvrdio. Ceremonija će početi 11. avgusta u 21 čas i trajati do ponoći.

Pošto Olimpijada? Ovogodišnja u Parizu “najjeftinija” u protekle dve decenije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.