Tech

14.08.2024. 17:41

Autor: Mateja Agatonovic

Lansiran Grok-2, omogućava kreiranje slika na društvenoj mreži X

Foto: Pixabay

Tech

14.08.2024. 17:41

Maskova kompanija za razvoj veštačke inteligencije, xAI, lansirala je svoj najnoviji model veštačke inteligencije pod nazivom Grok-2, paralelno sa jednostavnijom Grok-2 mini verzijom. Unapređena verzija postojećeg modela sada omogućava korisnicima da generišu slike direktno na društvenoj mreži X, ali je trenutno dostupna samo korisnicima sa Premium i Premium+ naozima.

Grok-2 predstavlja značajan iskorak u odnosu na prethodnu verziju, sa poboljšanjima u četu, kodiranju i rezonovanju.

Ovaj model, kao i njegov „mini“ pandan, dostupan je u beta verziji korisnicima nekadašnjeg Twitter-a.

Prema informacijama iz xAI bloga, Grok-2 je već testiran na LMSYS listi pod imenom „sus-column-r“, piše TechCrunch.

Maskova kompanija planira da do kraja meseca omogući developerima pristup Grok modelima putem enterprise API-ja.

Ovo bi moglo otvoriti vrata za širu primenu Grok-a u drugim aplikacijama, uključujući naprednu pretragu, onlajn analitiku i funkcije odgovora na X-u.

Međutim, otvaranje mogućnosti za generisanje slika bez ikakvih ograničenja može predstavljati rizik za širenje dezinformacija.

S obzirom na to da se bliže predsednički izbori u Sjedinjenim Državama, očekuje se da će xAI biti pod pritiskom da uvede restrikcije na sadržaj u vezi sa ovim funkcionalnostima.

Trenutno nije jasno da li slike generisane pomoću Grok-a sadrže bilo kakve metapodatke koji bi ukazivali na to da su kreirane veštačkom inteligencijom.

Iako je Grok-2 poboljšan u mnogim aspektima, uključujući generisanje koda i pisanje odgovora, korisnici prijavljuju da je prva verzija ovog modela imala problema sa sažimanjem vesti. Nema puno informacija o stvarnim kapacitetima Grok-2, ali se očekuje da će se ova tehnologija dalje razvijati.

xAI je takođe najavio da će Grok-2 postati ključni deo AI-driven funkcionalnosti na X-u, uključujući unapređeno razumevanje različitih modaliteta u okviru platforme i API-ja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.