Srbija

26.08.2024. 06:30

eKapija

Autor: Nova ekonomija

Prenos autorskih i srodnih prava ubuduće oslobođen poreza na kapitalnu dobit

Papiri, dokumentacija, preduzeća Izvor: Pixabay

Papiri, dokumentacija, preduzeća

Srbija

26.08.2024. 06:30

Ministarstvo finansija donelo je Pravilnik o oslobođenju od poreza na kapitalni dobitak ostvaren prenosom autorskih i srodnih prava, kao i prava industrijske svojine, prenosi eKapija.

Pravilnikom, koji se primenjuje na period od 2025. do 2030. godine, precizno se definišu uslovi za ostvarivanje prava na poresko oslobođenje prilikom prenošenja navedenih prava kao nenovčanog uloga u kapital preduzeća rezidenta Republike Srbije.

Takođe, pravilnik detaljno uređuje način na koji poreski obveznici mogu izgubiti ovo pravo, ukoliko ne ispune uslove propisane Zakonom o porezu na dohodak građana.

Pravilnik propisuje da se imovinska autorska i srodna prava, kao i prava industrijske svojine, mogu uneti kao nenovčani ulog u osnovni kapital privrednog društva, pri čemu vrednost ovih prava mora biti procenjena od strane ovlašćenog procenitelja.

Ukoliko privredno društvo otuđi ili ustupi ta prava u roku od dve godine od sticanja, dužno je da o tome obavesti poreskog obveznika, koji je zatim u obavezi da Poresku upravu obavesti o gubitku prava na poresko oslobođenje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.