Srbija

15.04.2017. 09:23

N1

Autor: Nova Ekonomija

Stepanović: Ako bude političke potrebe penzije će se povećati

Srbija

15.04.2017. 09:23

Ako bude političke potrebe penzije će se povećati, ako ne – to će biti jedan do jedan i po posto, kazala je u Danu uživo urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović. 

„Enigma je kako je moguće 20 meseci ne plaćati poreze i doprinose, kao u slučaju Goše“, kaže ona.

Ona podseća da je krajem 2007. došlo do povećanja penzija od 12 posto i to isključivo pod političkim pritiskom PUPS-a. Za to uopšte nije bilo prostora u budžetu, a što je dovelo do problema javnih finansija, pa onda su kasnije penzije morale biti smanjene za taj procent:

„Prava računica je koliko je uzeto, a koliko je vraćeno. To se ne može zvati ni povećanje, jer je to smanjivanje smanjenja. Ako imamo u vidu da su penzije 2007. povećane bez ikakvog osnova, to smanjenje penzija je vraćanje na staro. Sad ide ovo malo povećanje, to je toliko malo, naš problem i jeste što smo došli u situaciju da se prebrojavamo na 500 dinara“, kaže Biljana Stepanović.

Urednica Nove ekonomije skreće pažnju na to da Fiskalni savet upozorava da nema prostora za povećanje penzija, jer je fiskalna konsolidacija urađena na osnovu smanjenja plata i penzija, ali da nisu urađene druge stvari, druge uštede.

Povoljan momenat za prodaju RTB Bor

Na pitanje da li je realno očekivati rešenja za RTB Bor u ovoj godini, Biljana Stepanović se slaže da je sada povoljan momenat za prodaju kombinata, pošto je cena bakra skočila, ali ukazuje i na kamen o vratu svake prodaje:

„Naš problem jeste to što je građena nova topionica koja nema šta da topi, umesto da je ulagano u traženje novih nalazišta rude. Pretpostavlja se da ih ima, ali da imate dokumentaciju koja pokazuje da imate rude, onda se vaša pregovaračka pozicija kao prodavca poboljšava. Ovako nemate argumente u rukama, a kupaca nema mnogo“.

Kada je reč o otpuštanjima iz RTB-a, njih će biti ako bude privatizacije, u suprotnom ne.

Jedan deo problema jeste i nepostojanje profesionalnog menadžmenta u javnim preduzećima: 

„Svaki put poludim kad se pita da li treba uvođenje profesionalnog menadžementa. Da li treba da se vodi javno preduzeće i jedan jedini dan bez profesionalnog menadžmenta? Ako ne možemo mi kao država Srbija da nađemo profesionalne ljude, da pozovemo strance, to nam se više isplati. Nije reč o tome da nema dovoljno stručnih ljudi, već nijedna vlast nije pokazala spremnost, zrelost i odgovornost prema državi, jer su javna preduzeća dobra za partijska zapošljavanja i odlivanje novca na razne načine“.

Ko je vlasnicima Goše gledao kroz prste

Komentarišući nedavna dešavanja u Goši, problem neisplaćivanja zarada i neplaćanja doprinosa, urednica Nove ekonomije kaže da je enigma kako je moguće 20 meseci ne plaćati poreze i doprinose:

„Proces plaćanja je takav da se prvo plaćaju porezi i doprinosi Poreskoj upravi koja vam daje broj pod kojim vi plaćate plate. Ne može da prođe plata ako nisu plaćeni porezi i doprinosi. To što je neko mogao da 20 meseci ne plaća poreze i doprinose ne može da bude bez poreske uprave. Zašto se to dogodilo ne znam“, kaže Stepanović i ocenjuje da u celom slučaju Poreska uprava nije uradila svoj deo posla, ali i da je sasvim očigledno da je vlasnicima tolerisano da duguju državi 100 miliona dinara: 

„To im je tolerisano, a onda dolazimo do toga da nismo svi jednaki pred zakonom u državi Srbiji“.

Ona ukazuje na to da nije dobra odluka premijera Vučića kojom se radnicima u Goši isplaćuje po 60.000 dinara, jer to vodi pravnoj nesigurnosti:

„Opet se uspostavlja presedan, kakogod okrenemo dolazimo do toga zakoni ne važe striktno za sve i to je pravna nesigurnost. Tragična je situacija u Goši i šta god da čovek kaže ispada bezdušan, ali ako se desi da drugo privatno preduzeće krene da štrajkuje kako ćete da im kažete da za njih nema ili kako ćete da uzmete iz budžeta. Znači jedni privatnici uplaćuju u budžet, a drugi uzimaju iz budžeta, to nije održiv sistem. Meni se nimalo ne dopada to arbitrarno odlučivanje: ne može predsednik vlade da priča koliko će da bude povećane plate i penzije ili da iz džaka daje novac, to ne radi predsednik vlade, a pogotovo se šalje loša poruka“.

Agrokor može da sruši hrvatsku privredu

„Problem s Agrokorom ne može da sruši privredu u Srbiji, kao što može da sruši hrvatsku privredu“, kaže Biljana Stepanović.

Premijer Vučić najavio je da će u koordinaciji sa NBS biti donete mere protiv odliva novca iz Agrokorovih kompanija u Srbiji. Tako nešto ni sada zakonski moguće:

„NBS je dala nemušto saopštenje, pošto je premijer najavio da će s NBS-om videti kako da se spreči odliv novca. Narodna banka je dala jedno saopštenje za koje uopšte ne znam šta znači i na koji će način da se uradi. Prema vladajućim propisima imate tačne načine kako možete da iznosite kapital ako imate iskazanu dobit. Ne može se tek tako bez osnova izneti novac. Ako će se donositi nešto drugo, to može da bude ponovo neki leks specijalis“, kaže ona.

Njena su predviđanja da će se inflacija u Srbiji kretati u okviru predviđenih granica Narodne banke Srbije, ali da visina inflacije pre svega zavisi od cene energenata, koje su sada niske, i od poljoprivredne sezone.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.