Svet Vesti iz izdanja

30.08.2024. 05:22

Štampano izdanje

Autor: Nova ekonomija

Pogled na „haos“ prekomernog turizma leta 2024.

IZ STRANE ŠTAMPE

U Sintri u Portugalu, Martinjo de Almada Pimentel se suočava sa ozbiljnim problemima privatnosti tokom leta 2024. godine zbog „prekomernog turizma“.

Njegova kuća, koju je izgradio njegov pradeda 1914. godine, sada je u centru turističkog interesovanja. Zvončić na krovu, koji je nekada služio za obaveštavanje o posetama, postao je meta zabave turista koji ga povlače iz znatiželje. Pimentel se žali na neprijatnosti koje prouzrokuju buka i zagađenje, dok se 5.000 turista dnevno gužva oko njegove kuće na putu ka Palati Pena, nekadašnjem odmorištu kralja Ferdinanda II. „Ne želim da izađem iz kuće“, kaže Pimentel.

U Španiji su još u martu izbili protesti, kada su u Malagi osvanuli grafiti „odlazite kući“. Hiljade su protestovale na Kanarskim ostrvima protiv posetilaca i građevinskih radova.

U Barseloni su protestanti prskali vodom posetioce koji su večerali u „las Ramblasu“.

U Japanu, gde se očekuje da će turistički dolasci, podstaknuti slabim jenom, postaviti novi rekord u 2024. godini, Kjoto je zabranio turistima pristup određenim uličicama.

Vlada je postavila ograničenja za penjanje na planinu Fudži. U Fudžikavagučiku, gradu poznatom po prelepom pogledu na savršeni konus planine, gradski lideri su postavili veliki crni ekran na parkingu kako bi obeshrabrili turiste da pretrpavaju to mesto. Turisti su navodno odgovorili sečenjem rupa u ekranu u visini očiju.

Ove situacije ilustruju probleme sa kojima se suočavaju mnoge lokacije u 2024. godini, kada se globalni turizam ponovo vraća na rekordne nivoe nakon pandemije. Razlozi za ovaj „prekomerni turizam“ uključuju „osvetničko putovanje“, digitalne nomade i „zlatne vize“, koji su delimično odgovorni za rast cena nekretnina.

Svi ovi problemi doprinose sve većem nezadovoljstvu među lokalnim stanovništvom koje se suočava sa saobraćajnim gužvama, preskupim stanovanjem i lošom infrastrukturom.

U Sintri, gde turizam čini značajan deo ekonomije, stanovnici traže bolje upravljanje kako bi se očuvao kvalitet života. Organizovali su se u udruženje QSintra, koje zahteva bolju komunikaciju sa vlastima i ograničenja broja posetilaca i vozila. Takođe traže više kontrole nad brojem noćenja u novim hotelima, kako bi se smanjio pritisak na lokalne resurse i infrastrukturu. Fraza „prekomerni turizam“ opisuje tačku u kojoj turisti i njihov novac umesto koristi stanovnicima, donose štetu uništavajući istorijske lokalitete, preopterećujući infrastrukturu i otežavajući im život.

IZVOR: AP (Associated Press)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.