Srbija

02.09.2024. 16:29

Autor: Katarina Pantelić

Obnovljena Plava dvorana Sava centra: Kako izgleda unutrašnjost najveće kongresne sale u Srbiji

Nova ekonomija

Srbija

02.09.2024. 16:29

Obnovom Plave dvorane Sava centra, nakon tri godine, završena je rekonstrukcija ovog kongresno-poslovnog centra. Rekonstrukcija same dvorane koštala je 40 miliona evra, dok je ukupna investicija u obnovu Sava centra koštala 120 miliona evra, navedeno je danas na svečanom otvaranju sale.

Prema rečima potpredsednice Delta holdinga i CEO Delta Real Estate-a Agneline Nekić kapacitet obnovljene dvorane je povećan za 10 odsto, odnosno za 400 mesta i sada Plava dvorana ima 4.050 sedišta.

„Tehnološki smo opremili dvoranu da odgovara svetskim standardima kongresne, kulturne i umetničke scene. Rekonstrukcijom smo dobili i najveću bioskopsku dvoranu u ovom delu Evrope, opremljenu najmodernijim 3D platnom u regionu. Oko dvorane su kreirani novi prostori poput Amfiteatar sale i Atriuma, zimske bašte sa zelenim zidovima i skoro 5.000 biljaka. Sava centar je sada pametna zgrada koja ne samo da efikasno troši energiju već je i proizvodi“, rekla je Nekić.

Prema njenim rečima, Plava dvorana sada može da ugosti produkciono najkompleksnije muzičko–scenske događaje, a već unapređena akustika podržana je posebnim audio sistemima za filmske projekcije, koncerte i kongresna dešavanja.

Govoreći o budućnosti kongresnog turizma i kulture u obnovljenoj Plavoj dvorani, Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra, rekla je da je do sada bukirano 50 događaja, među kojima su i koncert Kraljevske filharmonije iz Londona, nastup Hosea Karerasa i povratak Boljšoj baleta u Beograd, nakon više od 40 godina kao i brojni domaći izvođači.

Od otvaranja, Sava Centar je ugostio 55.000 posetilaca, od kojih su više od polovine strani delegati, a sa otvaranjem Plave dvorane očekuje se da se taj broj utrostruči do kraja godine.

„Sava Centar je središte kongresnog turizma Beograda i Srbije. Tek sada, nakon obnove i proširenja kapaciteta, sa povećanjem broja sala sa 16 na 46, i obnovljenom Plavom dvoranom, spremni smo za velike međunarodne skupove u našem glavnom gradu. Već na proleće sledeće godine, Sava centar će ugostiti međunarodni kongres kardiologa, sa preko 7.000 učesnika, što je najveći događaj ove vrste u istoriji Beograda“, zaključila je Milinčić.

 

Kako je najavila, Delta holding, nakon potpune obnove Sava centra planira i dodatne investicije u vrednosti od preko 850 miliona evra u nove real estate projekte u Beogradu i Novom Sadu. U naredne tri godine u planu je izgradnja kompleksa Delta District u Bloku 20, Delta Land u Bulevaru despota Stefana i Delta Iron u Novom Sadu.

Prosvetni radnici na početku školske godine: Biće dana za proteste, prvo vratiti poverenje u sistem

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.