Srbija

03.09.2024. 09:22

Saopštenje

Autor: Katarina Pantelić

Crna Gora i Srbija zajedno traže od Evropske komisije novac za rekonstrukciju pruge

Pexels

Srbija

03.09.2024. 09:22

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević potpisali su u Beogradu Zajedničko pismo Evropskoj komisiji (EK) o pruzi Beograd-Bar, u kojem se traže sredstva iz dodatnog fonda za razvoj Zapadnog Balkana za rekonstrukciju pruge.

Ministar Vesić je rekao da obe zemlje žele da se kroz plan rasta finansira pruga, kao i da je za Srbiju to najprioritetnija pruga.

„Posle toga dolazi pruga između Brestovca i Preševa do Skoplja“, rekao je Vesić, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, pruga između Beograda i Bara je „možda jedna od najzahtevnijih pruga koja je ikada izgrađena u Evropi“ i dodao da je sa ministrima Crne Gore razgovarao o završetku gradnje auto-puta ka toj zemlji.

Kako je navedeno, to znači da je potrebno zajednički nastupiti u pokušaju da se pronađe partner koji bi gradio 108 kilometara puta u Srbiji i 50 kilometara u Crnoj Gori.

“Siguran sam da ćemo tako dati dodatni impuls izgradnji ovog auto-puta koji je važan za obe zemlje i za narode i za ljude i za građane koji žive i u Srbiji i u Crnoj Gori“, rekao je Vesić.

On je dodao da je tokom sastanka bilo reči i o Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATS-u, tačnije o tome da se izmeni osnivački akt te zajedničke kompanije.

“Otvoreni smo za nastavak saradnje i po pitanju zajedničkih graničnih prelaza kako bismo skratili bar za pola, ili bar smanjili vreme za pola čekanja, jer će umesto dva pregleda biti jedan i onima koji koriste puteve biće omogućeno da brže funkcionišu“, rekao je Vesić.

Ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević rekla je da je današnji sastanak bio samo prvi u nizu koji će se održati u narednom periodu najavljujući i konkretne akcije „kako bi u bliskoj budućnosti stigle dobre vesti za građane obe zemlje“.

“Razgovarali smo o projektu auto-puta Bar-Beograd koji treba još bolje da poveže dve zemlje, ali važna je i rekonstrukcija pruge Bar Beograd i zato smo potpisali zajedničko pismo. Povezivanje je važno zbog boljeg protoka roba i usluga. Nadam se da će se naša saradnja intenzivirati u budućnosti i da će odnosi vlade Crne Gore i Srbije u budućnosti biti sve bolji“, rekla je ona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.