Srbija

28.04.2017. 11:37

Autor: Nova Ekonomija

Nedimović: Stvorili smo uslove za razvoj biznisa sa Kinom

Srbija

28.04.2017. 11:37

Potpisani memorandum o razumevanju sa Kinom o bezbednosti hrane stvoriće uslove da u narednom periodu može doći do razvoja u sektoru proizvodnje i izvozu mesa.

„Ali to se ne može desiti preko noći, već je to plan za narednih pet do dvadeset godina“, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Kako je rečeno u ovom Ministarstvu, potpisani memorandumi su izuzetno važni, jer, kako kažu, predstavljaju osnov za razvoj stočarskog sektora i sektora izvoza mesa u narednih 10 do 15 godina. 

„Njima smo uklonili sve administrativne prepreke i omogućili da posebno investitori nesmetano ulažu u farme i prerađivačke kapacitete, a potom i izvoze to meso na kinesko tržište“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. 

Povodom komentara u medijima da Srbija nema dovoljno mesa za izvoz na tržiste veličine Kine, ministar Nedimović je rekao: 

„Stvorili smo uslove da može da dođe do razvoja biznisa. Ovih dana čitam po medijima da nema dovoljno količine mesa i ja se slažem. To je tema koja nije sporna. Ali mi smo na ovaj način stvorili pravni okvir da može da dođe do posla kako bismo otvorili tržište. Svako ko o ekonomiji zna nešto, zna da ako imate tržiste, imate i posao. Ako nema tržista možte da mislite šta god hoćete, nećete imati kome da prodate proizvod“, kazao je Nedimović. 

Kako je Tanjugu rečeno u ovom Ministarstvu, postoje dva načina za podizanje proizvodnje u stočarstvu. Prvi se, kažu oni, odnosi na mere državnih podsticaja za podizanje novih stada, izgradnju farmi, ali i prerađivačkih kapaciteta koji predstavljaju ključ razvoja stočarstva. 

„Drugi način su investicije, bilo da je reč o srpsko kineskim zajedničkim ulaganjima ili samo kineskim. Uz svež kapital koji investitori svakako mogu da obezbede, ubrzano uvećanje stočnog fonda je moguće. Naravno i za to je potrebno vreme, što je posebno izraženo u govedarstvu. U svinjarstvu i ovčarstvu je nešto lakša situacija“, navode u Ministarstvu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.