Srbija

27.09.2024. 14:36

Autor: Aleksandra Nenadovic

Austrijski regulator novčano kaznio Alta Pay i još jedno „neimenovano lice“

FMA kažnjava Alta Pay Group d.o.o. i jedno lice zbog kršenja tamošnjeg Zakona o berzi

Zgrada Alta banke

Foto: Alta banka

Srbija

27.09.2024. 14:36

Austrijska uprava za finansijsko tržište (FMA) izrekla je domaćoj platnoj institucijji Alta Pay Group d.o.o. izrekla kaznu od 154.560 evra i i još jednom povezanom licu, čiji identitet nije objavljen, kaznu od 29.440 evra.

„(Kazne su izrečene) za zakasnela obaveštenja o prekoračenju pragova za  (propisanih) Zakonom o berzi iz 2018. godine“, navodi se u pratećem saopštenju.

U nastavku obrazloženja regulator navodi da Alta Pay i ovo lice nisu obavestili FMA, kompaniju za upravljanje berzi i Addiko Bank AG da je prekoračen prag akcija s kojim se stiče prava glasa.

Kazneni nalozi su konačni, što znači da žalba protiv njih nije moguća, naveo je regulator.

Ranije u avgustu Adiko banka saopštila je da je Evropska centralna banka (ECB) suspendovala pravo glasa Alta Pay, u vlasništvu biznismena Davora Macure i firme Diplomat Pay Stefana Rodića, jer su ta dva akcionara zajednički delovali kako bi stekli udeo od gotovo 20 odsto u austrijskoj banci.

U tom trenutku se već nekoliko meseci odvijalo nadmetanje za preuzimanje kontrole u Adiku, u kojem su učestvovale banke i preduzetnici iz regiona.

Tada je FAM i otvorio istragu, o čemu je Nova Ekonomija i izvestila, a koja je rezultirala kaznama pre dva dana u Austriji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.