Svet

08.05.2017. 16:50

Autor: Nova Ekonomija

MMF: Indijska ekonomija će preteći ekonomiju Velike Britanije

Svet

08.05.2017. 16:50

Indija bi, sedam decenija nakon što je stekla nezavisnost, mogla zaseniti svog bivšeg kolonijalnog vladara i da ove godine istisne Ujedinjeno Kraljevstvo iz „društva“ vodećih pet ekonomija sveta, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o projekcijama rasta.

Indija će, takođe, preteći Nemačku 2022. godine i postati četvrta najveća ekonomija u svetu, zahvaljujući godišnjoj stopi rasta od 9,9 posto nominalno, prema izveštaju te međunarodne finansijske institucije sa sedištem u Vašingtonu, prenosi Tanjug.

MMF je, međutim, upozorio na izazove sa kojima će Indija morati da se suoči kako bi ostvarila spomenutu stopu rasta, kao što su reorganizacija poreskog sistema i rešavanje problema problematičnih kredita.

Izazov su i povećanje produktivnosti i mogućnosti za zapošljavanje, podsticanje korporativnih investicija te prevazilaženje značajnih infrastrukturnih problema.

Prema izveštaju, ekonomija Indije se i dalje oporavlja od odluke vlade u New Delhiju da povuče iz opticaja dve najveće novčanice, što je prouzrokovalo nestašicu gotovine u zemlji.

Ekonomisti su zabrinuti i za stanje indijskog bankarskog sektora i javnih finansija, pošto podaci govore da je nivo loših kredita porastao na 16,6 posto ukupnog kreditnog portfolija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.