Svet

09.05.2017. 13:32

Beta, AFP

Autor: Nova Ekonomija

Holandija pustila u rad jedan od najvećih vetroparkova na svetu

Svet

09.05.2017. 13:32

Jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru sa 150 vetroturbina pušten je u rad u Severnom moru oko 85 kilometara od severne obale Holandije, objavio je direktor preduzeća Gemini.

Vetropark bi trebalo da zadovoljava energetske porebe milion i po stanovnika, odnosno 785.000 domaćinstava, sa punim kapacitetom od 600 megavata.

„Zvanično smo ušli u operativnu fazu“, rekao je direktor Gemini vetroparka Matijas Hag. 

Hag je rekao da će se samo iz ovog vetroparka isporučiti 13 odsto obnovljivih energija koje se potroše u Holandiji, i 25 odsto energije vetra.

Holandija je u velikoj meri zavisna od fosilnih goriva, iz kojih se dobija 95 odsto energije u toj zemlji, pokazao je vladin izveštaj 2016, a plan je da se ovaj udeo znatno smanji.

Ovaj projekat vredan 2,8 milijardi evra osmišljen je 2010. godine, a u projektu su učestvovali i kanadska kompanija za obnovljive energije Nordlend power, kao i nemačka grupa Siemens Wind Power koja je proizvela turbine, holandska inžinjerska firma za ofšor projekte Van Ord i kompanija za preradu otpada HVC.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.