Vesti iz izdanja

01.10.2024. 00:19

Štampano izdanje Nove ekonomije

Autor: Dimitrije Gašić

Ilon Mask lansirao superkompjuter vredan tri milijarde dolara

TRENDOVI Dimitrije Gašić

Foto: freepik.com

Superkompjuter „Colossus“ uspešno je lansiran u septembru od strane kompanije xAI koja je u vlasništvu kontroverznog biznismena Ilona Maska. Zašto ovaj kompjuter košta tri milijarde evra?

Reč je o „mašini“ koja je jedan od najsnažnijih trening sistema za veštačku inteligenciju na svetu. Colossus koristi napredne Nvidia GPU-ove, a njegova izgradnja je koštala najmanje tri milijarde dolara.

Planirano je dalje proširenje sistema, sa dodatnih 50.000 Nvidia H200 procesora, čime će se duplirati kapacitet superkompjutera.

Kreiran za svega 122 dana, što je kratak rok za ovakav superkompjuter, smatra se jednim od najjačih uređaja za AI trening, ali mediji koji se bave tehnologijom izveštavaju da slične sisteme poseduju već i kompanije Meta i Microsoft. 

Takođe, postoji i zabrinutost u vezi sa postavljanjem i pokretanjem ovako velikog sistema, najpre zbog njegovog potencijalno negativnog uticaja na okruženje, na životnu sredinu i ljude zbog velike potrošnje električne energije. 

Lokalne vlasti Memfisa, gde je i kreiran superkompjuter, navode da je xAI obećao unapređenje infrastrukture kako bi podržao taj ogroman projekat.

TikTok na sudu zbog američkog mešanja u vlasništvo 

Foto: freepik.com

Sećate se kada je vlast Sjedinjenih Američkih Država ucenila kompaniju ByteDance, koja stoji iza društvene mreže TikTok, da će ukinuti pristup korisnicima iz SAD ukoliko kineske vlasti ne izađu iz vlasničke strukture?

Nedavno je reagovao i TikTok koji je uložio žalbu pred sudom, a da li će uspeti da o(p)stane na američkom tržištu, na sreću i zadovoljstvo više miliona korisnika ove mreže, pokazaće bliska budućnost. 

TikTok je jedna od najvećih društvenih mreža na planeti, a ByteDance važi za najvredniji startap na svetu.

Komentatori veruju da nije moguće da kineska vlada dozvoli da Vašington prisili kompaniju na bilo kakvu promenu vlasništva.

TikTok pred američkim pravosuđem tvrdi da zakon krši prava Amerikanaca na slobodu govora i da zahtevi za otuđenje nisu „održivi“ (odnosno mogući) zbog kratkih rokova i složenosti navedene finansijske operacije.

Advokati Ministarstva odbrane SAD će, s druge strane, tvrditi da je u pitanju zakon o nacionalnoj bezbednosti, a ne o slobodi govora, a da je oduzimanje imovine jedino razumno rešenje.

Mnogo informacija u podnescima Ministarstva pravde su redigovani poverljivi materijal, dostupan sudskom veću, ali ne i TikToku. Drugim rečima, TikTokovi advokati su, barem zasad, u mraku.

Ne očekuje se da će o ovom slučaju biti odlučeno do izbora u novembru.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je rekao da se protivi nacrtu zakona koji je potpisao njegov naslednik Džozef Bajden, iako su isti podržali republikanci u Kongresu. Takođe, Tramp je i sam pokušao da zabrani TikTok putem izvršne naredbe dok je bio na vlasti.

Potpredsednica Kamala Haris je deo administracije koja je potpisala zakon, ali njen štab nije odgovorio na pitanje Axiosa o tome da li ga ona i dalje podržava.

Gejmeri postali traženi na tržištu rada

Foto: freepik.com

Gejming industrija u Srbiji beleži rast, do sada je čak 4.300 ljudi zaposleno u ovoj industriji u Srbiji. Međutim, ima posla ko hoće da radi. Do kraja godine, najavljuje Srpska gejming asocijacija (SGA), biće otvoreno još 470 novih radnih mesta. 

Jedan od članova SGA, beogradski studio za razvoj mobilnih igara Playstudios, objašnjava da su u pitanju visoko kvalifikovani kadrovi specijalizovani za art i kreativnu direkciju, projektni menadžment, programiranje i različite administrativne pozicije.

Svetlana Mikić, iz Playstudiosa, napominje da su predviđanja da će se ova godina završiti sa rekordnim brojem profesionalaca zaposlenih u gejming industriji.

„Potreba za zaposlenima svakako postoji i na globalnoj gejming sceni, a Srbija se pozicionira kao perspektivno tržište zbog profesionalaca koji ovde rade. Naruku nam idu i povezanost sa svim krajevima sveta, dobro poznavanje materije i činjenica da SGA zaista koristi svaku priliku da ispromoviše mogućnosti domaćeg tržišta“, ističe Mikić.

Prilikom potražnje za kadrovima najveći izazov je pronaći ljude koji imaju adekvatno obrazovanje za rad u gejming industriji, a nedostatak odgovarajućih profila je posebno očigledan kad su u pitanju usko specijalizovane pozicije, navodi se u saopštenju. 

Mikić je navela da se kod nas formalno obrazovanje odvija u saradnji gejming studija i različitih fakulteta, a veliku ulogu u pronalaženju kadrova imaju i programi prekvalifikacija, samostalno učenje i spremnost zajednice da deli znanja i iskustva.

Osim većeg broja radnih mesta koji se očekuje u 2024. godini, analiza Srpske gejming asocijacije ukazala je i na činjenicu da više od 70 odsto ispitanika oseća optimizam kad je budućnost industrije u pitanju.

YouTube odlučio da fitnes savete ograniči tinejdžerima

YouTube je odlučio da tinejdžerima starosti od 13 do 17 godina prestane da preporučuje video-snimke koji idealizuju nivoe fitnesa, određenu telesnu težinu ili fizičke karakteristike.

Iako takvi sadržaji ne krše pravila platforme, učestalo gledanje ovih video-snimaka može negativno uticati na samopouzdanje mladih, zbog čega YouTube algoritmi više neće „gurati“ korisnike ka sličnom sadržaju nakon prvog gledanja.

Stručnjaci su upozorili da video-snimci koji promovišu nerealne standarde lepote ili agresivno ponašanje mogu imati negativan efekat na mentalno zdravlje.

YouTube više neće preporučivati takve video-snimke tinejdžerima, iako ih oni i dalje nesmetano mogu gledati, piše The Guardian.

Ova promena deo je globalnih napora platforme da zaštiti mlade korisnike, a dolazi u trenutku kada novi zakoni u Velikoj Britaniji zahtevaju od tehnoloških kompanija da smanje izloženost dece štetnim sadržajima.

Gugl odložio lansiranje novog Androida do sredine oktobra

Foto: freepik.com

Iako su mnogi očekivali da će stabilna verzija Androida 15 biti dostupna već u septembru, Gugl je potvrdio da će najnovija verzija operativnog sistema biti dostupna tek u oktobru. Ovo može biti razočaravajuća vest za one koji su već nabavili najnovije Pixel 9 telefone, očekujući da će Android 15 brzo uslediti.

Stabilna verzija Androida 15 biće dostupna u oktobru, prema najnovijim informacijama koje je prvi objavio Android Authority.

U beleškama koje prate izlazak iz beta programa, Gugl je naveo da korisnici koji napuštaju beta verziju treba da „ignorišu ovaj OTA dok Android 15 ne bude dostupan u oktobru“.

Pitanje koje se sada postavlja jeste da li je Android 15 zapravo odložen ili je sve u skladu sa ranijim planovima. Tradicionalno, nove verzije Androida izlaze u septembru ili oktobru, tako da oktobar nije neuobičajen mesec za ovakva lansiranja.

Međutim, ono što je izazvalo sumnje jeste činjenica da su novi Pixel telefoni već dostupni, a Android 15 – još uvek nije.

Ovaj razmak od dva meseca između lansiranja novih Pixel telefona i Androida 15 može se smatrati problematičnim, iako ne nužno kao kašnjenje u klasičnom smislu.

Postoji i mogućnost da je Gugl odlučio da zadrži novu verziju Androida kako bi unapredio stabilnost operativnog sistema, mada kompanija nije želela da komentariše ove tvrdnje.

I pored potencijalnog kašnjenja, Pixel 9 telefoni ostaju odlični uređaji bez obzira na to koju verziju operativnog sistema koriste. Lansiranje Androida 15 u oktobru znači da će oni koji su već kupili nove Pixel uređaje imati još jedan razlog za radost kada nova verzija bude dostupna.

Aplikacije za upoznavanje dobijaju pomoć za flertovanje

Vodeće aplikacije za upoznavanje, kao što su Tinder, Hinge, Bumble i Grindr, trenutno rade na razvoju AI alata koji će korisnicima pomoći u pisanju boljih poruka za upoznavanje i „probijanje leda“, odnosno uspostavljanju novih veza. Ove kompanije veruju da će personalizovani saveti od strane AI četbota ponovo privući razočarane korisnike na njihove platforme.

Grindr, na primer, razvija AI asistenta nazvanog „Grindr Wingman“ koji će korisnicima pomagati u prevazilaženju najvećih izazova onlajn upoznavanja, kao što su pronalaženje pravih reči za početak razgovora i davanje saveta na osnovu jedinstvenih profila korisnika.

Cilj je da se olakša napor koji onlajn upoznavanje može zahtevati, odnosno „svaljivanje“ dela tog tereta na AI sisteme, piše Financial Times.

Tinder, poznat po tome što je popularizovao koncept prevlačenja levo ili desno za izbor potencijalnih partnera, isto je najavio da planira korišćenje AI tehnologije za podršku korisnicima, tokom celog procesa upoznavanja, u narednih 12 meseci.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada industrija onlajn upoznavanja beleži značajan pad broja novih korisnika, a mnoge aplikacije se bore sa fenomenom „umora od dejting aplikacija“.

Jedan od zanimljivih AI alata koji je već u fazi testiranja je onaj koji automatski bira najbolje fotografije za korisničke profile. Bumble takođe radi na sličnom rešenju, dok Hinge planira lansiranje četbota koji će pružati povratne informacije na odgovore korisnika na njihova poznata pitanja.

U industriji vrednoj milijarde dolara, koja se suočava sa pritiskom da ponovo poveća broj korisnika, AI je postao ključna komponenta u pokušaju da se korisnicima ponudi personalizovanija i efikasnija iskustva u potrazi za ljubavlju.

Ipak, neki stručnjaci ostaju skeptični, tvrdeći da ljubav ne može biti svedena na efikasan algoritam, već ostaje nepredvidiv splet sudbine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.