Priče i analize

11.10.2024. 13:09

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Država drastično diže poreze i naknade za kladionice, zabranjuje žestok alkohol, uvodi svoj video nadzor

Opsežne promene zakona: Kladionice očekuju barem duplo skuplje dozvole, ali i nove mere koje sprečavaju maloletničko kockanje

Izvor: Pixabay

„Udarac“ koji država namerava da zada domaćem sektoru igara ne sreću ne tiče se samo predloženog ograničenja reklamnih delatnosti, kroz izmene Zakona o oglašavanju o kojim su drugi mediji ekstenzivno pisali. Priređivače igara na sreću očekuju i duplo veće naknade koje uplaćuju u budžet, zabrana prodaje hrane ili pića sa više od pet odsto alkohola u kladionicama i automat klubovima, ali i obaveza da Upravi za igre na sreću omoguće uključenje u direktan video-nadzor u kladionicama.

Sve navedeno samo je deo opsežnih promena koje očekuju domaću industriju igara na sreću, a koje su sredinom prošlog meseca predložene u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koji uređuje klađenje, igre na automatima, ali i druge oblike kockanja. 

Ministarstvo finansija „držalo“ je ovaj Nacrt na javnoj raspravi do 30. septembra, a do tada su zainteresovane strane mogle da dostave svoje primedbe, predloge i sugestije na predložene promene.

U predstojećim danima, ministarstvo treba da analizira sve primedbe, predloge i sugestije – i da napravi konačni izveštaj koji ide pred Vladu Srbije. Nakon toga, zakon ide u skupštinsku proceduru.

Ako se ima u vidu da je rasprava završena 30. septembra, finalni rok za objavu izveštaja je 15. oktobar.

Podsećanja radi, poslednji javno dostupni podaci ukazuju da su direktni poreski prihodi od industrije igara na sreću u 2022. godini bili između 240 i 250 miliona evra.

Pored „običnih“ poreza koje plaćaju sve firme u Srbiji, beting industrija ima i specifične namete: Naknade za priređivanje i odobrenje igara na sreću, dozvola koje mesečno plaćaju za svaki pojedinačni slot-aparat ili sto za igre sa kartama, posebnu naknadu za svaku prijavljenu kladionicu…

Sada je predloženo da se naknada za sve navedene dozvole barem dupliraju.

Uprava za igre na sreću do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na upit Nove ekonomije u vezi planiranih izmena zakona, dok su iz Udruženja priređivača igara na sreću naveli da se to udruženje „neće oglašavati (niti) komentarisati Nacrt“.

„Tokom priprema izmena, imao sam razgovore i sa priređivačima igara na sreću i verujem da smo naišli na razumevanje za poteze koje imamo u planu, jer mislim da smo svi došli do tačke konsenzusa da decu moramo zaštititi više od vremena u kom žive. Sa druge strane, želim vrlo jasno da istaknem da je reč o industriji koja zapošljava ogroman broj ljudi, i koja treba da nastavi da radi“, izjavio je u intervjuu za Blic ministar finansija Siniša Mali.

Novi nameti za kladionice

Prema novopredloženom rešenju, za slot-mašine će priređivači igara na sreću biti dužni da obračunavaju i plate de fakto porez od 15 odsto na osnovicu koju čini razlika između ukupno uplaćenog novca i igračima ukupno dodeljenih dobitaka. Ova naknada je do sada bila deset odsto od iste razlike.

U nacrtu se precizira da ova naknada ne može biti manja od  proizvoda iznosa od 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti) i najvećeg broja prijavljenih automata u toku meseca.

Prema još uvek važećem zakonu, minimalni iznos ove naknade je 40 evra po automatu, dakle više nego upola manja od predloženog rešenja. 

Kada se radi o klađenju, predlaže se da naknada za priređivanje ostane 15 odsto na osnovicu koju, takođe, čini razlika između ukupno ostvarene vrednosti uloga i ukupno ostvarene vrednosti dobitka igrača.

I ovde se precizira da minimalna naknada ne može biti manja od proizvoda iznosa od 1.000 evra i najvećeg broja prijavljenih kladionica u toku meseca, dok po aktuelnom zakonu iznos naknade po kladionici nije mogao da bude manji bila 550 evra mesečno. 

Kada se radi o igrama na sreću preko „sredstava elektronske komunikacije“ (odnosno onlajn klađenja/kockanja), predlaže se mesečna naknada od 15 odsto na osnovicu koju čini razlika između ukupno ostvarene vrednosti uloga i ukupno ostvarene vrednosti dobitaka igrača.

Izuzetno, kako se navodi u predlogu, na posebne igre na sreću preko sredstava elektronske komunikacije koje se priređuju (re)emitovanjem, odnosno odloženim ili direktnim prenosom igara uživo u kojima igrači igraju protiv priređivača (rulet, blackjack, baccarat i dr.), mesečna naknada bi bila 25 odsto na osnovicu koju čini razlika između ukupno ostvarene vrednosti uloga i ukupno ostvarene vrednosti dobitaka igrača.

U oba ova slučaja, minimalni ukupan iznos naknade ne može biti manji od  20.000 evra mesečno. Sada je ravno 10.000 evra.

Kada se radi o naknadama koje se plaćaju za priređivanje igara u samim objektima, predlaže se uvođenje jedinstvene stope od 25 odsto za sve vrste igara, dok bi se osnovice na koje se ova stopa primenjuje razlikovale zavisnosti od igre.

Na primer, u igrama u kojima učesnici igraju jedan protiv drugog na turniru, stopa od 25 odsto primenjivala bi se na osnovicu koju čini razlika kotizacija i isplaćenog nagradnog fonda, ali ne manje od pet odsto od ukupno primljenih uloga.

Kada učesnici igraju protiv samog priređivača, stopa od 25 odsto bi se primenjivala na osnovicu koju čini razlika između vrednosti primljenih uloga i isplaćenih dobitaka igračima, ali za sve stolove kumulativno.

Ovde se precizira da minimalni mesečni iznos naknade ne može da bude manji od svote koja se dobija množenjem 2.000 evra i najvećeg broja prijavljenih stolova za igre u toku meseca.

Inače, u nacrtu zakona se predlaže da se u igračnici mora nalaziti najmanje 15 stolova za priređivanje igara na sreću, a kako bi se obezbedilo priređivanje pre svega uživo igara na sreću (rulet, poker i dr.).

Kod igara koje učesnici igraju jedan protiv drugog (poker, chemin de fer i sl.) predlog je da osnovicu čini vrednost primljenih uloga za učestvovanje u igri koje priređivač zadržava od svih učesnika u igri.

Poskupljuju i dozvole

Priređivači igara na sreću (klađenje, automati, igre na sreću putem elektronske komunikacije) plaćaju posebnu naknadu za odobrenje ovih delatnosti, a država i ovde predlaže poskupljenje.

Tako se naknada za dobijanje odobrenje za priređivanja posebnih igara na sreću na automatima povećava sa 25 evra na 50 evra mesečno po slot-mašini.

Naknada za dozvolu za držanje kladionice se povećava sa 100 na 200 evra mesečno, po objektu.

Takođe, naknada za dobijeno odobrenje za priređivanje posebnih igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije biće povećana sa 2.500 evra na 10.000 evra mesečno.

Propisuje se i veći iznos naknade za dozvolu za priređivanje posebnih igara na sreću u igračnicama sa 500.000 evra na milion evra.

Pojačane mere protiv ovisnosti od kockanja

Jedna od važnijih odredbi koja se menja odnosi se na obavezu postavljanja postera sa tekstom o prevenciji bolesti zavisnosti od kockanja i zabrani učestvovanja maloletnim licima u igrama na sreću, kao i o upozorenju o bolesti zavisnosti usled prekomernog kockanja.

Prema trenutnom zakonskom rešenju, obaveza svakog priređivača bila je da ovakve postere istakne unutar objekta u neposrednoj blizini ulaznih vrata.

Sa ciljem bolje vidljivosti, sada se predlaže obaveza postavljanja postera, veličine 100 x 80 cm, sa tekstom o prevenciji bolesti zavisnosti od kockanja i zabrani učestvovanja maloletnim licima u igrama na sreću, kao i upozorenja o bolesti zavisnosti usled prekomernog kockanja, i na spoljnoj strani objekta u kojem se priređuju igre na sreću.

Ukoliko se ovaj zakon usvoji i stupi na snagu, priređivači igara na sreću imaće obavezu da proveru starosti lica vrše isključivo uvidom u lični dokument na ulazu u objekte u kojim se priređuju posebne igre na sreću na automatima, odnosno posebne igre na sreću – klađenje.

Na taj način će maloletna lica biti onemogućena da uđu u navedene objekte, ocenjuje se u nacrtu zakona.

Predviđena je i stroža kaznena politika ukoliko se otkrije prisustvo maloletnog lica u objektu za igre na sreću, jer je predloženo privremeno ili trajno oduzimanje prava na priređivanje igara na sreću u tom objektu.

Kako bi se maloletna lica onemogućila da se registruju i učestvuju u onlajn igrama na sreću, predlaže i obaveza video identifikacije igrača, odnosno verifikacije.

Konkretan predlog je da priređivač onlajn klađenja ili kockanja bude dužan da prilikom registracije evidencionog računa igrača utvrdi identitet igrača korišćenjem sredstava elektronske komunikacije kroz postupak video-identifikacije igrača (verifikacija igrača).

Priređivač će biti dužan da postupak sprovodi na osnovu pristanka igrača čiji se identitet utvrđuje i proverava, a biće dužan i da video-zvučni zapis koji je nastao u toku tog postupka čuva u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i zaštita podataka o ličnosti.

Takođe, za primljeni ulog u vezi sa igrama na sreću preko sredstava elektronske komunikacije priređivač će bez odlaganja morati da izda elektronsku potvrdu o ulogu.

Bliže uslove i postupak video-identifikacije igrača, kao i oblik i sadržinu elektronske potvrde o ulogu propisuje ministar finansija, navodi se u Nacrtu.

Predlaže se i se novo zakonsko rešenje, odnosno samoisključenje igrača, koje će mu omogućiti da sam sebi zabrani učestvovanje u onlajn igrama na sreću u periodu koji sam odabere.

Pored ovoga, postojaće i mogućnost samoograničenja, čime se igraču daje mogućnost da sam sebi odredi maksimalan iznos koji može da potroši u igrama na sreću ili da ograniči najviši iznos gubitka u određenom vremenskom periodu.

Zabrana služenja hrane i piće

Jedan od predloga je i da se zabrani služenje hrane ili alkoholnih pića sa preko pet odsto alkohola u kladionicama i slot-klubovima, ali ne i kazinima.

Smatra se da će ovo direktno da utiče na smanjenje vremena igrača provedenog u objektima za igre na sreću, kao i na rizik od prekomernog ulaganja.

Obaveza da se link do video nadzora pošalje Upravi za igre na sreću

Priređivači igara na sreću, koji su i sada bili dužni da imaju neprekidan video nadzor sa snimanjem nad svim automatima za igre na sreću u automat klubu, ulaska i izlaska iz automat kluba, kao i nadzor nad igračima i posetiocima, ubuduće će biti dužni da imaju i video nadzor nad blagajnama.

Međutim, ukoliko se izmene zakone usvoje, oni će imati i obavezu da Upravi za igre na sreću dostave link preko koga ovlašćeni predstavnici uprave mogu uživo pratiti video nadzor.

Kada se radi o kladionicama, gde je za sada priređivač, prema zakonu, dužan da obezbedi neprekidan video nadzor sa snimanjem u kladionici, posebno nad svakim uplatno-isplatnim mestom, ulaska i izlaska iz kladionice, kao i nadzor nad igračima i posetiocima, ubuduće će video nadzor biti obavezan i nad blagajnama i kladomatom.

I u ovom slučaju se predlaže uvođenje obaveze, da se Upravi za igre na sreću dostavi link preko koga njeni ovlašćeni predstavnici mogu uživo pratiti video nadzor.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.