Srbija

10.10.2024. 10:12

Nova Ekonomija/FoNet/Danas

Autor: Nova Ekonomija

Ostavke i pritisci na ETF-u: Da li je odstupanjem dekana nastavno veće sprečeno da se izjasni protiv litijuma?

Foto: Wikipedia/ Novakno1 /https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA:Novakno1

Srbija

10.10.2024. 10:12

Postoje i stručniji od ETF-a koje bi trebalo pitati oko litijuma, ali je neko smatrao da bi trebalo „dati mikrofon“ Elektrotehničkom fakultetu da se izjasni – što je dovelo do ostavki rukovodstva fakulteta i napravilo je mesta za špekulacije „ko vrši kakve pritiske na ETF“. Nakon što su dekan i prodekani podneli ostavke, objavljeno je da je vlast još u avgustu tražila od fakulteta u Srbiji da se pozitivno izjasne o litijumu, ali da je nastavnonaučno veće ETF-a bilo protiv ovog projekta.

Tako je, s jedne strane, ostavkom dekana Veće sprečeno da izglasa stav kojim se protivi iskopavanju litijuma, dok s druge strane, stručnjaci ističu da ETF ne treba ni da se izjašnjava o pitanju za koje nije stručan, što je zvanično rekao i dekan. Iz vlasti su istovremeno plasirali tezu da je uprava fakulteta podnela ostavke jer su trpeli pritiske iz opozicije da glasaju protiv.

„ETF nije referentna kuća za litijum, a ima mnogo stručnijih „kuća“ koje bi trebalo pitati, poput Šumarskog, Rudarsko-geološkog, Poljoprivrednog i drugih fakulteta koje bi zaista trebalo pitati za litijum“, rekao je nekadašnji dekan ETF-a i aktuelni profesor emeritus Branko Kovačević u razgovoru za Novu Ekonomiju.

„Mogu da nas pitaju o 5G mreži, ali ne mogu da nas pitaju o nečemu što nismo mi. Mene su moji učitelji učili da pričam samo o onome što znam“, rekao je on za FoNet.

Kako Kovačević objašnjava, neki su mislili da su oni (ETF) referentni za datu temu i priča da li hoće ili ne da glasaju se „razvukla“ na nekoliko veća, na šta je dekan rešio da da ostavku, a sa njim su to učinili i prodekani.

Na pitanje da li je dekan podneo ostavku jer smatra da ETF ne bi trebalo da se izjasni po pitanju litijuma, Kovačević daje potvrdan odgovor.

Sam dekan je bio izričito protiv toga da se ova visokoškolska institucija izjašnjava o litijumu, a već ranije na sednicama Naučnonastavnog veća mu je predočeno da je ubedljva većina u tom telu protiv tog projekta.

Kako Nova.rs piše, još krajem avgusta, kada je dekan posle sastanka koje je u Palati Srbija državni vrh imao sa predstavnicima naučne zajednice, na kom su bili i čelni ljudi svih fakulteta, izvestio kolege sa ETF da državni vrh od akademske zajednice očekuje podršku rudarenju litijuma, većina članova Naučnonastavnog veća je iskazala svoje protivljenje projektu „Jadar“.

Nedugo zatim, usledio je demanti od strane Ministarstva nauke, u kome se navodi kako „Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija nije izvršilo nikakve pritiske na upravu Elektrotehničkog fakulteta Univrziteta u Beogradu, niti je na bilo koji način uticalo na donošenje odluka fakulteta povezanih sa pitanjima eksploatacije litijuma ili bilo kog drugog pitanja iz oblasti zaštite životne sredine“, prenosi Danas.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva – „ni u jednom trenutku nije vršen pritisak po pitanju potencijalnog projekta „Jadar“, niti bilo kog drugog konkretnog projekta ili aktivnosti“.

U razgovoru za Novu ekonomiju, Kovačević ističe važnost obraćanja „pravim“ osobama – stručnjacima čiji glas bi posebno oko ekoloških pitanja trebalo da se čuje, a u to potpada i tema litijuma. Međutim, bitno je istaći nepoverenje kod tih stručnjaka u državne institucije.

„Potrebni su nadzor i kontrola izvođenja projekta koju bi država trebalo da sprovodi – državne institucije, ali većina ljudi, a posebno tih stručnjaka, misli da naše institucije nisu dorasle tom zadatku“, rekao je za Novu Ekonomiju Kovačević.

Govoreći o daljim aktivnostima na ETF-u, on je istakao da „fakultet ne sme da stane“ i da je važno odrediti v.d. dekana koji će organizovati nove izbore za dekana i biti tu da „vodi kuću“, jer postoje stvari koje na fakultetu moraju da se odrađuju, bez obzira na neke druge probleme.

U naredne dve godine biće obnovljeno 200 kilometara pruga u Srbiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.