Srbija

10.10.2024. 15:52

Beta

Autor: Nova ekonomija

Beograd: Do proleća biće ‘epizoda’ zagađenja vazduha, najviše zbog meteoroloških uslova

Nova ekonomija

Srbija

10.10.2024. 15:52

Sekretarijat Grada Beograda za zaštitu životne sredine saopštio je danas da se od početka jeseni do kraja proleća pojavljuju „epizode zagađenja vazduha“, navodeći da su pre svega uzrokovane meteorološkim uslovima – visokim pritiskom, odsustvom vetra, maglom.

„Kako ne postoji mogućnost mešanja vazdušnih masa, sve zagađujuće materije koje se emituju, ostaju u prizemnim slojevima atmosfere i njihova koncentracija raste, a kvalitet vazduha se pogoršava. Sa pojavom vetra i padavina kvalitet vazduha se poboljšava“, navodi se u saopštenju koje je preneo gradski sajt Beoinfo, a prenosi Beta.

Gradski Sektretarijat navodi da je za početak sezone grejanja karakteristično naglo povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, jer se istovremeno aktiviraju individualna ložišta, „pogotovo iz domaćinstava ili privrednih objekata gde nisu očistili dimnjake i ložišta koja su u funkciji sistema daljinskog grejanja“.

„S obzirom na to da se određeni broj individualnih ložišta ne održava adekvatno i da se u ovom periodu godine koriste prvi put nakon pauze, sve to dodatno utiče na porast koncentracije zagađujućih materija u vazduhu“, piše u saopštenju.

Sekretarijat je pozvao građane i firme koje imaju individualna ložišta da očiste dimnjake.

Građane su pozvali da prate preporuke lekara i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda o ponašanju u slučajevima povećanja zagađenosti vazduha i da se tom zavodu obrate ukoliko imaju nedoumice o tome.

Bez lične karte nema obroka u Narodnoj kuhinji – Sa kojim problemima se susreću beskućnici i koliko ih ima?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.