Srbija

15.10.2024. 14:16

Autor: Nova ekonomija

Fabrika „14. oktobar“ ulaže 24 miliona evra u fabrički kompleks

ProglasPR / 14. oktobar

Srbija

15.10.2024. 14:16

Kompanija „14. oktobar“ investiraće u novi objekat unutar postojećeg fabričkog kompleksa, u iznosu od 24 miliona evra, najavljeno je na proslavi 101. godine postojanja.

Kako je saopšteno, u 2025. godini se planira godišnji promet od 30 miliona evra i fabrika će zapošljavati 370 radnika, dok su u 2026. godini planirani projekti od 42 miliona evra i 50 novih radnih mesta. Tokom 2027. godine biće investirano 70 miliona evra i otvoreno još 50 novih radnih mesta.

Proslavi su prisustvovali zvaničnici Srbije, Češke i Slovačke kao i rukovodstvo „Czechoslovak Group-a, navodi se u saopštenju.

„Današnji razgovori koje smo ministar Kalinak i ja vodili zajedno sa našim saradnicima odnosili su se na zbližavanje naših namenskih industrija i na podizanje kapaciteta i potencijala koje zajednički možemo u budućnosti da stvorimo, i da ʿ14. oktobarʾ posle dugog niza godina propadanja i njene kasnije privatizacije, postane fabrika kakva zaslužuje da bude fabrika koja je podigla i izgradila naš lep Kruševac. Generacije koje su radile u ovoj fabrici su izgradile Kruševac“, istakao je ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

Ministar odbrane Slovačke Robert Kaliňák rekao je da srpska vojna i slovačka odbrambena industrija „imaju ozbiljnog prostora za saradnju“.

„Investicija od 24 miliona evra predstavlja važan korak u unapređenju proizvodnje i tehnoloških kapaciteta, jer težimo vrhunskim standardima, povećanju proizvodnje i razvoju novih proizvoda koji će nas pozicionirati u svetu. Ulaganjima postajemo konkurentniji na globalnom tržištu, što je od ključnog značaja za dugoročnu održivost fabrike, ali i doprinos lokalnoj zajednici i ekonomiji i kontinuiranom ispunjavanju potreba partnera i kupaca, uz zadržavanje najviših standarda kvaliteta i bezbednosti“, istakao je Petar Miljković, generalni direktor fabrike „14. oktobar“.

Godine 2017. fabrika „14.oktobar“ je postala deo češke kompanije „Czechoslovak Group“.

Fabrika „14. oktobar“ proizvodi visokokvalitetne metalne delove za širok spektar industrijskih potreba-od civilne mehanizacije do vojnih programa.

Od osnivanja, kompanija je prošla kroz mnoge faze razvoja, transformišući se od popravki vagona do moderne industrijske proizvodnje za vrhunske čelične i metalne proizvode.

Pored civilnih mašina i komponenti za železničke sisteme, kompanija ima i značajan vojni program za proizvodnju municije velikih kalibara i ispunjava najstrože međunarodne standarde.

Koliko će nas koštati grejanje ove zime: Za topao stan treba i do 200.000 dinara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.