Ostalo

15.10.2024. 16:05

Autor: Nova Ekonomija

Najavljen novi aranžman MMF-a sa Srbijom

Novi aranžman obuhvatiće ekonomske reforme i stabilizacione fiskalne mere

Ostalo

15.10.2024. 16:05

Novi trogodišnji aranžaman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) obuhvatiće različite ekonomske reforme i fiskalne mere koje imaju za cilj stabilizaciju ekonomije, smanjenje budžetskog deficita, strukturne reforme i mere za poboljšanje javnih finansija, rekao je danas šef misije MMF-a Donal Mekgetigen na sastanku sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem.

Kako prenosi Beta, šef misije MMF-a je na sastanku u Beogradu povodom četvrte i poslednje revizije aktuelnog stend-baj aranžmana Srbije sa tom finansijskom institucijom rekao da je Srbija uspešno sprovela planirane reforme i istakao važnost daljeg usmeravanja na reforme u ključnim oblastima kao što su fiskalna stabilnost, investicije u infrastrukturu i poboljšanje poslovnog okruženja.

Za sada nije pozanto koja je vrsta aranžmana u pitanju i da li je samo savetodavan, a misija prema ranijim najava posetu Beogradu završava danas.

MMF je 2022. godine odobrio zajam Srbiji u okviru stend-baj aranžmana od 2,4 milijarde evra u ukupnom trajanju od dve godine, jer je zemlja zbog kolapsa svog energetskog sistema EPS bila prinuđena da uvozi energente po cenama koje su naglo rasle posle invazije Rusije na Ukrajinu.

Vučević je ocenio je da će novim aranžmanom, koji će se zasnivati na nastavku ulaganja u kapitalne investicije i fiskalno odgovornu politiku, biti potvrđen dogovor o održavanju budžetskog deficita od tri odsto.

Nastavak aranžmana sa MMF, po rečima Vučevića, predstavlja važan korak u jačanju saradnje Srbije sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima, ali i sigurno unapređivanje ekonomske i političke stabilnosti države.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.