Srbija

19.10.2024. 09:00

Beta

Autor: Nova ekonomija

Udruženje sindikata penzionera Srbije očekuje da prosečna penzija bude bar 55 odsto od prosečne zarade

Ilustracija, lutkice penzioneri sede na novcu Foto: Pixabay

Srbija

19.10.2024. 09:00

U Udruženju sindikata penzionera Srbije očekuju da u naredne dve godine prosečna penzija bude bar 55 odsto od prosečne zarade, rečeno je u Kragujevcu.

Kako je najavljeno na tribini u tom gradu, udruženje će predočiti Vladi Srbije nekoliko predloga za „bolju starost najugroženije populacije“.

Trenutno je, kako je rečeno, prosečna penzija oko 47 odsto od prosečne zarade u Srbiji.

„Očekujemo da penzija ne zaostaje, odnosno da ne bude manja od polovine prosečne zarade“, rekao je predsednik Uduženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić.

Naveo je da penzioneri razumeju da Srbija „ima velika iskušenja ekonomske i političke prirode“, ali da smatraju da „njihov tretman treba da bude mnogo bolji i dostojanstveniji“.

Prema njegovim rečima, penzioneri u Srbiji su „najugroženija populacija koja zaslužuje bolju starost“.

„Prvi predlog je vanredno usklađivanje penzije ukoliko dođe na nivo ispod 50 posto prosečne zarade“, naveo je jedan od autora monografije „Socijalna sigurnost i budućnost penzionera u Srbiji“ Rajko Kosanović.

Kazao je da „treba menjati način usklađivanja penzija“ a predlažu i „ukidanje kaznenih poena u slučaju prevremenog odlaska u penziju ne svojom voljom, kada penzioner napuni 65 godina“.

Iz Udruženja su istakli i da je važno da se za oko 200.000 starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja obezbedi „socijalna zaštita“ u visini 65 posto minimalne penzije.

Smatraju i da najniža penzija treba bude 65 posto od prosečne penzije.

Predlog je i da u slučaju smrti bračnog druga, 30 posto njegove penzije ostane drugom bračnom drugu.

Traže se i izmene u Zakonu o penzijsko invaliskom osiguran (PIO) u vezi sa strukturom članstva u Upravnom odboru Fonda PIO, a ocenjeno je i da je neprihvatljivo što Fond nema nadzorni odbor.

Svi predlozi će biti formulisani i upućeni Vladi Srbije, posle javnih tribina u 15 najvećih gradova u Srbiji, najavljeno je.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.