Srbija

21.10.2024. 12:16

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Tender za izgradnju stanične zgrade na novom BAS-u vredan 48 miliona evra

građevinski radnik poravnava svež beton Foto: Pixabay

Srbija

21.10.2024. 12:16

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je javni poziv za izgradnju stanične zgrade u okviru kompleksa nove autobuske stanice u bloku 42 na Novom Beogradu.  Vrednost radova procenjena je na 5,6 milijardi dinara (oko 48 miliona evra), vidi se iz objavljenog poziva.

Direkcija je na Portalu javnih nabavki objavila tender pod nazivom „izvođenje radova na izgradnji Autobuskog terminala u bloku 42 u Novom Beogradu – II faza“, a kako se može videti iz dokumentacije, druga faza zapravo podrazumeva objekat autobuske stanice.  

Podsetimo, u Beogradu je 27. septembra u novobeogradskom Bloku 42 gde je nekada bila „Buvlja pijaca“, otvorena nova autobuska stanica, a u nedelju, 29. septembra organizovani su prvi polasci sa nove stanice.

Istih dana zatvorena je nekadašnja stanica u Železničkoj 4 u Savskom amfiteatru. Odlaskom autobusa za Ljubljanu 50 minuta posle ponoći 29. septembra zvanično je stavljen katanac na stanicu koja je poslovala više od pola veka.

Ipak, stanica na novoj lokaciji u bloku 42 još uvek nije skroz završena – između ostalog nije završena stanična zgrada, pa putnici koriste privremeni objekat sa osnovnim sadržajima – aneks od 1.200 metara kvadratnih koji je „osposobljen za nesmetano funkcionisanje stanice“.

Izgradnja kompleksa autobuske stanice BAS podeljena je na tri faze. Prva faza podrazumevala je izgradnju staničnog platoa, druga faza, za koju je sad raspisan tender odnosi se na izgradnju objekta autobuske stanice BAS, dok treća faza obuhvata stanični trg i internu saobraćajnicu.

Kako se vidi iz dokumentacije date u okviru tendera objavljenog na Portalu javnih nabavki, planirano je da objekat stanice bude pravougaonog oblika u vidu razvučenog slova „П“, da ima suteren, prizemlje, prvi sprat i povučeni sprat.

Glavni ulaz i dominantni pešački pristupi i pristupi za autombile biće iz pravca ulice Antifašističke borbe, odakle se očekuje najveći priliv putnika. Na suprotnoj strani planirano su ulazi i izlazi na stanični peronski plato.

Firme koje su zainteresovane da grade ovaj objekat mogu poslati ponude do 22. novembra.

Ugovorom o zajedničkoj izgradnji nove autobuske stanice BAS iz 2017. godine, BAS je određen za finansijera projekta, a Grad Beograd za investitora.

Ipak, gradnja perona i parkinga je počela 2020. godine, a odlaganje rokova je značilo i probijanje prvobitnog budžeta.

Ove i naredne godine Beogradu treba da bude preneto 2,4 milijardi dinara (oko 20 miliona evra) iz republičkog budžeta, za završetak stanice.

Polovina će Gradu biti isplaćena za izvođenje radova u 2024. godini, dok je ostalih 1,2 milijarde planirano za 2025. godinu. Iz ovih sredstava će se namirivati troškovi koji nastanu u okviru druge faze gradnje kompleksa, o čemu je Nova ekonomija ranije pisala.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.