Vesti iz zemlje

17.04.2024. 15:35

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Za novu autobusku stanicu Beogradu još 20 miliona evra do 2025. godine

Paola Felix Meza/Nova ekonomija

Beogradu će u ove i naredne godine biti preneto još 2,4 milijardi dinara (oko 20 miliona evra) iz republičkog budžeta, za završetak izgranje nove autobuske stanice u Bloku 42. Polovina će Gradu biti isplaćeno za izvođenje radova u 2024. godini, dok je ostalih 1,2 milijarde planirano za 2025. godinu.

Privremeni organ Grada Beograda usvojio je nedavno zaključak kojim se daje saglasnost beogradskom Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da zaključe ugovor sa Ministarstvom privrede i preduzećem BAS Beogradska autobuska stanica –  u vezi obezbeđivanja novca za konačnu realizaciju projekta nove autobuske stanice.

Iz ovih sredstava će se namirivati troškovi koji nastanu u okviru druge faze gradnje kompleksa.

Konkretno, neophodno je izvesti nadzemnu konstrukciju stanične zgrade i izgradnju konzolne nadstrešnice koja je neophodna za funkcionisanje staničnog platoa.

Kako je prethodno pisala Nova ekonomija, Ministarstvu privrede raspoređeno je 1,2 milijarde dinara (10,2 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve za nastavak izgradnje nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom  Beogradu.

Novac će se pozicija Ministarstva privrede biti prebačen Gradu Beogradu.

Uz tekst zaključka priložen je i model ugovora po kojem se Ministarstvo  obavezuje da gradu u 2024. godini prenese 1,2 milijarde dinara, i to po dostavljenim zahtevima Grada sa dokumentacijom o izvršenim radovima.

Prethodno je Grad 4. aprila uputio Ministarstvu privrede zahtev za obezbeđenje ovog novca.

Ugovorom o zajedničkoj izgradnji nove autobuske stanice BAS iz 2017. godine, BAS je određen za finansijera projekta, a Grad Beograd za investitora.

Izgradnja nove autobuske stanice realizuje se u dve faze, prva je izgradnja staničnog platoa, a druga staničnog objekta.

Do sada je završena izgradnja staničnog platoa, peronskog prostora sa potrebnom infrastrukturom, peronske nadsteršnice, kao i izgradnja dela staničnog objekra (temeljna jama, šipovi, temeljna ploča).

Objekat „aneks autobuske stanice“ za privremeni rad 

Kako se vidi iz zaključka, u skladu sa dinamikom realizacije projekta „Beograd na vodi“, BAS je u završnoj fazi realizacije I faze kompleksa stanice, koja podrazumeva potpuno izgrađen stanični plato koji je povezan sa objektom ANEKS autobuske stanice, kako bi se obezbedili funacionalni i tehničko tehnološki uslovi za rad privremene autobuske stanice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.