Svet

23.05.2017. 07:01

Jutarnji list

Autor: Nova Ekonomija

Bitkoin skočio i prvi put vredi preko 2.000 dolara

Svet

23.05.2017. 07:01

Početkom ove godine cena bitkoina kretala se oko 1.000 dolara, da bi nakon toga doživela brz rast.

Mnoge kriptovalute su tokom godina dolazile i odlazile, ali bitkoin je i dalje tu. Iako se tokom poslednjih godinu dana borila s velikim fluktuacijama vrednosti, popularna digitalna valuta nikada nije nestala sa scene.

U međuvremenu se u prilog popularnosti bitkoina dogodilo nekoliko stvari, poput „legalizacije“ istog u Japanu te porasta potražnje u Kini zbog slabosti domaće valute. Nesigurnosti na valutnim tržištima ljude su podstakle na kupovinu bitkoina, a njegova vrednost od aprila rapidno raste. Od tada je srušeno nekoliko rekorda, a u nedelju u večernjim satima probijena je još jedna velika psihološka granica, za jedan bitkoin potrebno je izdvojiti više od 2.000 američkih dolara.

Prvi put, kada je bitkoin vredeo preko 1.000 dolara, bilo je 2013. godine. Međutim, nedugo nakon toga vrednost valute opala je zbog problema s jednom od najvećih bitkoin menjačnica – Mount Gox. U poslednjim mesecima bitkoin se stabilizovao i sada je u konstantnom rastu.

Najveći razlog za porast vrednosti ponovo je ogromna potražnja za bitkoinom u Japanu i Južnoj Koreji, gde mu cena povremeno skače i preko 2.300 dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.