Priče i analize

11.08.2017. 11:47

Nataša Stojanović

Autor: Nova Ekonomija

Verovali ili ne: Najljuće paprike na svetu gaje se u Ćupriji

Verovali ili ne najljuće paprike na svetu gaje se u Srbiji, i to u Paraćinu. One rastu u plastenicima Živojina Antića i poznate su među uzgajivačima širom planete

Antić u razgovoru za „Novu ekonomiju“ kaže da se proizvodnjom paprike bavi isključivo iz ljubavi jer od toga ne može mnogo da se zaradi.

„Imam tri staklenika ukupne površine 4,6 ari. Nalaze se u tri sela u okolini Ćuprije: Supska, Mijatovac i Virine. Namerno sam ih razdvojio jer sam ranije sve uzgajao na jednom mestu, a onda su se 2014. godine desile poplave i potpuno mi uništile rod. Ovako su manje šanse da će sve biti uništene ukoliko opet dođe do nepogoda“, kaže on.

Najljucepaprikeporodica

NA SLICI: Živojin Antić sa sinovima i ćerkom, koji mu pomažu u poslu

Poljoprivreda je jedan od njegova dva posla. On osam sati svakog dana radi kao obezbeđenje u VU Napredak, a kad dođe kući skoro isto toliko vremena provede radeći u staklenicima.

„Sve je to jako naporno. Nekad se sam sebi divim kako uspevam, ali zasad  mi ide“, kaže.

Živojin ima 160 različitih sorti ljute paprike iz svih krajeva sveta. Osim onih koje je sam ukrštao, uzgaja papriku iz Indije, Tajlanda, Meksika, Malezije, Amerike….Prodaje plod i rasad, a uz to pravi ljute sosove koje prodaje meksičkim i indijskim restoranima.

Posao mu odlično ide zahvaljujući tome što je shvatio kolike su mogućnosti interneta koji mu je pomogao da se poveže sa proizvođačima širom sveta. Tako na Facebook stranici Ljute Chilli Paprike i Paradajz  koju je otvorio pre nekoliko godina ima  3.700 pratilaca , a uz to ima svoj kanal na YOUTUBE.

paprikaplasetnik

NA SLICI: Stabljike ljute paprike visoke su i preko 1,5 metar

„Razmenjujemo semenski materijal, savetujemo jedni druge, snimamo videa…Zahvaljujući internetu stekao sam puno zanimljivih prijatelja koji mi šalju seme. Na primer, jedan moj prijatelj iz Indije, koji je najveći proizvođač kaktusa u toj zemlji, obilazi budističke hramove širom sveta, a često odlazi i u džungle gde ima puno samoniklih paprika. Kad je vidi uvek se seti mene, ubere je, izvadi seme i pošalje mi . Slao sam seme moje paprike proizvođačima u svetu. Utvđeno je  da je moja paprika jedna od najljućih na svetu“, prića Antić.

Mada je potpuno posvećen uzgajanju ljutih paprika kaže da od tog posla ne može da se živi u Srbiji. A cena kilograma zrelog ploda njegove najljuće paprike iznosi oko 2.500 dinara, dok rasad, odnosno jedna nova stabljika paprike košta 70 dinara.

„Zarada je mala. Mesečno imam oko 200 evra u najbolje slučaju. Ali pošto je ova godina strašno sušna i gora nego ijedna pre, pitanje je šta će biti sada..“.

Za plastenike koristi sistem zalivanja „kap po kap“. Veštačko đubrivo stavlja samo jednom pri sađenju, a za zaštitu stabala pravi fermentisanu koprivu, preparate sleza, tušta….

paprika3

„Preparate pravim od biljaka koje sam uzgajam. Koristim samo jednom plavi kamen sa dodatkom hidratizovanog kreča, koji je dozvoljen i u organskoj proizvodnji. U zemlju stavljam zeolit jer je on najbrže obnavlja i popravlja i to je sve“, navodi.

Ove godine očekuje da mu rod bude maksimalno 300 kilograma.

„Težina ploda jedne paprike je 6-8 grama, a maksimalno 15 grama, ali to zavisi i od sorte. Stabljike mogu da izrastu i preko 1,5 metar. Tako visoke stabljike lakše je štititi od insekata, bolesti i drugog, nego one niže…“, priča.

Planovi su mu da proširi staklenike naredne godine.  

sosljutapaprika

NA SLICI: Ljuti sosovi koje Živojin Antić pravi od svojih paprika

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.